Canlı yayında pankartla Ukrayna istilasını protesto eden gazeteci Ovsyannikova'ya dava açıldı

44 yaşındaki Marina Ovsyannikova, suçlu bulunursa 10 yıl hapis cezası alabilir

Marina Ovsyannikova, temmuzda Rus ordusuna karşı paylaşımları nedeniyle 50 bin Rus Rublesi (yaklaşık 14 bin 800 TL) para cezasına çarptırılmıştı (Reuters)

Ukrayna savaşını canlı yayında pankartla protesto eden Rus gazeteci Marina Ovsyannikova hakkında hukuki işlem başlatıldı.

Ovsyannikova'nın avukatı Dmitri Zakhvatov, çarşamba günü Telegram üzerinden paylaştığı açıklamasında, müvekkili hakkında Rus ordusuna dair dezenformasyon yaptığı suçlamasıyla dava açıldığını söyledi.

Zakhvatov, 44 yaşındaki gazetecinin suçlu bulunması halinde 10 yıl hapis yatabileceğini ifade etti.

Duruşmanın ne zaman düzenleneceğine dair bilgi paylaşmayan avukat, suçlamaların Ovsyannikova'nın geçen ay yaptığı bir eylemle ilgili olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteci, temmuzda Kremlin Sarayı'nın karşısında elinde "Putin katil, askerleri faşist" yazan bir pankartla protesto düzenlemişti. Ovsyannikova, eyleminde önüne üç tane "kana bulanmış" oyuncak bebek koyarak Ukrayna istilasını eleştirmişti.

Zakhvatov, dün Ovsyannikova'nın evine polis tarafından sabah saatlerinde baskın düzenlendiğini ve gazetecinin geceyi gözaltı merkezinde geçirdiğini de belirtti.

Ovsyannikova, martta devlete ait Kanal 1'deki canlı yayın sırasında yaptığı savaş karşıtı eylemle gündeme gelmişti.

Gazeteci, haber sunucusunun arkasına geçip "Savaşı durdurun, propagandaya inanmayın, size burada yalan söylüyorlar" ifadelerini yer aldığı bir pankart açarak Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını protesto etmişti.

Olayın ardından gözaltına alınan ve 30 bin Rus Rublesi (yaklaşık 8 bin 900 TL) para cezasına çarptırılan Ovsyannikova, daha sonra 19 yıl boyunca çalıştığı Kanal 1'deki işinden istifa etmişti.
 


Ovsyannikova, geçen hafta Fransız haber ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, iki çocuğu olduğunu ve duruşmadan önce gözaltına alınmak istemediğini, yetkililerin bunu dikkate alacağını ümit ettiğini söylemişti.

Savaş karşıtı protestolarını sürdüren gazeteci, çarşamba günü Telegram hesabından yaptığı paylaşımda Ukrayna'da Rus saldırıları sonucu 350 çocuğun öldüğünü söyleyerek, "Durmanız için daha kaç çocuğunu hayatını kaybetmesi lazım?" demişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın 169'uncu gününde de çatışmalar devam ediyor.

Putin yönetimi, Rus ordusuna dair dezenformasyon yapan kişi ve kuruluşlara 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini sağlayan bir yasayı martta yürürlüğe koymuştu.



Independent Türkçe, Guardian, ABC

DAHA FAZLA HABER OKU