Japonya ilk kez Türkiyeli bir Kürde mülteci statüsü verdi

Adı açıklanmayan kişi, Asya ülkesine 2014'te kaçmıştı

Mültecileri tanımaya 1982'de başlayan Japonya, geçen yıl verdiği 74 mülteci statüsüyle kendi rekorunu kırdı (Reuters)

Japonya ilk kez Türkiyeli bir Kürde mülteci statüsü verdi.

Adı açıklanmayan adamın avukatı Koji Yamada dün yaptığı açıklamada, Sapporo Bölgesel Göç Hizmetleri Dairesi'nin, 28 Temmuz tarihli kararla Türkiye yurttaşı Kürdü mülteci olarak tanıdığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Nippon'un haberine göre Asya ülkesine 2014'te kaçan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Kürt, aynı yıl mülteci başvurusu yapmış ancak 4 yıl sonra reddedilmişti.

Türkiye yurttaşı Kürt 2019’da kararın iptali için dava açmıştı. 2019'da kararın iptali için dava açmıştı. Sapporo Bölge Mahkemesi davayı reddetse de Sapporo Yüksek Mahkeme mayısta aldığı kararla Türkiye'de ayrılıkçı bir grubunun üyelerine yiyecek sağladığı gerekçesiyle "ordu ve diğerleri tarafından işkence gördüğü" iddia edilen kişinin gönderilmesinin zulüm riski doğuracağına hükmetmişti.

Tokyo itiraz etmeyince karar kesinleşti.

Hükümetten bir kaynak da geçen ay yaptığı açıklamada bu kişiye mülteci statüsü verilmeye hazırlanıldığını ifade etmişti.

Avukatı araçlığıyla yaptığı açıklamada mülteci, "Bu uzun savaşta neredeyse bütün gücümün tükendiğini hissettim. Umarım sağlanan bu adalet başkalarına umut verir" dedi.

Avukat Yamada ise kararın, mülteci konusunda kötü bir karnesi olan Japonya için "son derece büyük bir adım" olduğunu vurguladı.

Göç politikası nedeniyle insan hakları örgütleri ve Birleşmiş Milletler tarafından uzun süredir eleştirilen Japonya, mülteci kabul etmede elini sıkı tutuyor.

Geçen yıl toplamda 74 kişiyi mülteci olarak alan ülke, başvuruların yalnızca yüzde 1'ini kabul ediyor.

 

Independent Türkçe, Nikkon, Japan Times, Japan Today, Asahi Shimbun

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU