Biden yönetimi sınırda ayrılan 185 ailenin ebeveynlerini hala bulamadı

Binden fazla aile ayrı düşmüş durumda

(AP)

Trump yönetiminin ABD-Meksika sınırındaki tartışmalı aile ayırma politikası her ne kadar 2018'de sona ermiş olsa da ABD, Meksika ve Orta Amerika'daki aileler ve çocuklar yıllar sonra bile bunun etkilerini hissetmeyi sürdürüyor.

NBC News'ün bu hafta bildirdiğine göre, bu politikadan etkilenen bini aşkın aile henüz bir araya getirilmedi.

The Atlantic'in haberine göre, 185 vakada çocuklarından ayrılarak muhtemelen sınır dışı edilen ebeveynlerin yeri bile tespit edilemedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Joe Biden başkanlık görevine geldiğinde, Trump'ın Beyaz Saray döneminde ayrılan 5 binden fazla aileyi bulup birleştirmek için bir görev gücü oluşturan bir başkanlık kararnamesi imzaladı.

Önceki yönetim hangi ailelerin ayrıldığının ve çeşitli aile üyelerinin nereye gönderildiğinin kaydını tutmadığından, süreç genellikle bölünmüş ailelere ait herhangi bir iz bulmak için zahmetli araştırmalara girilmesini gerektiriyor. Birçok ebeveyn, çocuklarıyla bir araya getirilmeden önce sınır dışı edildi.

Ağustos başı itibarıyla, Biden'ın Aile Birleşimi Görev Gücü, 400 çocuğu ebeveynleriyle yeniden bir araya getirdiğini duyurdu ve bu, destekçiler tarafından kutlanan bir kilometre taşı oldu.

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği'nin (ACLU) ayrı düşmüş aileleri temsil eden avukatlarından Lee Gelernt, NBC'ye şöyle konuştu:

Bunca yıl sonra nihayet ebeveynlerine kavuşacak yüzlerce çocuk için çok heyecanlıyız ancak Trump yönetiminin ayrı düşürdüğü tüm aileleri yeniden bir araya getirmenin henüz yarısına bile gelmedik.

Ve aslında neredeyse 200 ailenin yerini hâlâ tespit edemedik. Bence Biden yönetimi de daha yapılması gereken çok iş olduğuna katılır.

The Independent yorum almak için ABD Sınır Devriyesi'yle temasa geçse de henüz yanıt alamadı.

Temmuz'da Arizona'da ailelerinden zorla ayrılan dört ebeveyn, kendilerine "hiçbir bildirim, bilgi ve yeniden birleşme planı" verilmediğini ileri sürerek federal hükümete dava açtı.

Davaya göre, şikayet dilekçesinde MSE olarak tanımlanan bir Guatemalalı ebeveyn, iltica talebiyle Yuma üzerinden ABD'ye geldi. Onu haftalarca 14 yaşındaki oğlundan zorla ayıran Sınır Devriyesi ajanlarına teslim oldular.

Çocuk, olayın kendisini derinden sarstığını söyledi.

Davada JM diye tanımlanan ergen, mahkeme belgelerinde "Artık büyüdüm, bu yüzden güçlü olmaya çalışıyorum. Ama yine de içten içe kırıldığımı hissediyorum" diyor.

RAICES'in (Eğitim ve Yasal Hizmetler için Mülteci ve Göçmen Merkezi) davalardan sorumlu direktörü Tami Goodlette, The Arizona Republic'e yaptığı açıklamada, "Bu ailelerin federal hükümet tarafından kendilerine yaşatılan travma karşılığında hak ettikleri tazminatı almalarını sağlamak için Biden yönetimini mahkemeye veriyoruz" dedi:

Sıfır Tolerans kasıtlı bir suiistimal eylemiydi ve bu ailelere verilen ve süregelen zararları düzeltmek mevcut yönetimin sorumluluğudur.

Ayrı düşmüş ailelere yönelik mali uzlaşmalarla ilgili müzakerelerden 2021'de çekilen Biden yönetimi, önceki aylarda da ailelerin ayrılmasının yasal olduğunu mahkemede savundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU