Pakistan'daki 1200 yıllık Hindu tapınağı Hıristiyan "sahiplerinden" geri alınıp halka açıldı

Lahor'un ünlü Anarkali Pazarı'ndaki Valmiki tapınağı, şehirdeki Hinduların ibadet ettiği iki faal yerden biri

(AFP)

Pakistan'ın Lahor kentindeki 1200 yıllık Hindu tapınağı uzun süren hukuk mücadelesinin ardından, yapının sahipleri olduğunu iddia eden Hıristiyan aileden geri alındıktan sonra halka açıldı.

Press Trust of India haber ajansına göre, Pakistan'ın federal Tahliye Edilenler Vakfı Mülkiyet Kurulu (ETPB) geçen ay Valmiki tapınağının mülkiyetini geri aldı.

ETPB sözcüsü Amir Hashmi, tapınağın çarşamba günü 100'den fazla Hindu ve bazı Sih, Hıristiyan ve Müslüman liderlerin huzurunda resmen açıldığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hashmi'nin "Valmiki Tapınağı gelecek günlerde imar planına uygun şekilde tamamen restore edilecek" dediği belirtildi.

Sözcü, Hindu inancına sahip kişilerin burada ritüeller gerçekleştirip aşevlerinden dağıtılan yemek anlamına gelen langar yediğini ekledi.

Lahor'un Anarkali pazarında yer alan ibadethanenin, Krishna'yla birlikte şehrin iki Hindu tapınağından biri olduğu belirtiliyor.

Hinduizm'e geçen Hıristiyan aile, mülk üzerinde hak sahibi olduklarını iddia etmiş ve mahkemeye gitmişti.

ETPB'ye göre tapınağın arazisi gelir kayıtlarında kendisine devredilmişti fakat aile 2010-11'de mülk sahibi olduklarını iddia eden bir dava açmıştı.

Federal kurum ayrıca ailenin tapınağa erişimi kısıtladığını, ibadethanenin yalnızca Hindu destanı Ramayana'nın yazarı olarak bilinen bilge Valmiki'ye tapan dini bir mezhep olan Valmiki Hinduları için ayrıldığını ekledi.

ETPB, "Bu kez mahkeme yanlış iddialarından dolayı davacıyı da kınadı" dedi.

Pakistan Hindu Mandir İdare Komitesi Başkanı Krishan Sharma, Dawn gazetesine verdiği demeçte, "ETPB'nin bir iyi niyet göstergesi ve aynı zamanda Hindu toplumunun geniş çapta kabul görmesine yönelik bir adım olan bu hareketi takdir edilmeli" dedi.

ETPB Başkanı Habibur Rahman Gilani çarşamba günü ilerleyen saatlerde, ülkedeki Hindu topluluğunun tapınaklarıyla ilgilenen Pakistan Hindu Tapınak Yönetim Komitesi'nin toplantısına başkanlık etti.

Toplantıya katılanların ortak görüşüyle, federal yapılanmanın tapınağın kontrolünü geri almasına dikkat çekildi ve üzerinde yapılan restorasyon çalışmaları takdir edildi.

Üyeler, tapınakların korunması ve Hindu toplumunun refahı için mümkün olan bütün tedbirlerin alınacağını söyledi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU