Türk temsilcileri, Avrupa'dan umutlu... "Bu seviyelere yıllar içerisinde geriledik, birden çıkmamız mümkün olmayacak"

Avrupa maçlarında Fenerbahçe ve Başakşehir kazanarak, Konyaspor da berabere kalarak tur için avantaj yakaladı. Spor yazarı Umut Eken, Türk temsilcilerinin Avrupa performansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Fenerbahçe ile Başakşehir rakiplerini mağlup etti. Konyaspor, Vaduz deplasmanından beraberlikle ayrıldı / Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Avrupa kupalarındaki temsilcileri Fenerbahçe, Başakşehir ve Konyaspor, eleme turlarındaki ilk karşılaşmalarından avantajlı ayrılarak tur şanslarını artırdı.

UEFA Avrupa Ligi 3. eleme turu ilk maçında Çekya'nın Slovacko takımını ağırlayan Fenerbahçe, rakibini 3-0 mağlup etti ve rövanş maçı öncesi tur için büyük avantaj yakaladı.

Sarı-lacivertlilerin gollerini 17. dakikada Emre Mor, 45+1 ve 81. dakikalarda Lincoln Henrique kaydetti.

UEFA Avrupa Konferans Ligi 3. eleme turunda mücadele eden Başakşehir ise ilk maçta konuk olduğu İzlanda temsilcisi Breidablik'i 3-1 yendi ve rövanş öncesi avantajı kaptı. Başakşehir'in gollerini Daniel Aleksic (2) ve Deniz Türüç'ten geldi.

 

 

Konferans Ligi 3. eleme turunda mücadele eden diğer Türk ekibi Arabam.com Konyaspor ise deplasmanda Lihtenştayn ekibi Vaduz'la 1-1 berabere kalarak tur şansını korudu. 

Geçen sezon Avrupa kupalarında elde ettiği olumsuz skorlarla UEFA ülkeler sıralamasında 20. sıraya kadar gerileyen ve Avrupa'daki temsiliyetini zora sokan Süper Lig kulüpleri, bu sezon aynı hatayı tekrarlamak istemiyor.

Türkiye, bu sezon Avrupa arenasında 5 takımla temsil edilecek. Fenerbahçe ile Sivasspor UEFA Avrupa Ligi, Konyaspor ile Başakşehir Konferans Ligi ve Trabzonspor ise Şampiyonlar Ligi'nde boy göstermek için mücadele ediyor.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Takımlarımızla rakipleri arasında ciddi sıklet farkı var"

Spor yazarı Umut Eken, Fenerbahçe, Başakşehir ve Konyaspor'un Avrupa maçlarındaki performanslarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Türk temsilcilerinin uzun süre sonra ilk defa bir Avrupa maç haftasını yenilgisiz kapatmasını değerlendiren Eken, "Çok ciddi birkaç unsur vardı. Bunu da çok ciddi bir sıklet farkı var takımlarımızla rakipleri arasında. Slovacko, Breidablik ve Vaduz, Fenerbahçe, Başakşehir ve Konyaspor'un seviyesinde değiller" dedi. 

Başakşehir ve Konyaspor'un geçen yılki teknik direktörleriyle devam etmesinin önemli bir avantaj unsuru olduğuna değinen Eken, "Bu dönemde Türk takımları için bu tür maçlara çıkmak çok zor. Motivasyon, transferlerin yetişmemesi, kadrodaki değişimler bizde ne hikmetse büyük sorun oluyor. Çünkü biz hep geç kalıyoruz. Ama bunu yaşamadık bu sefer" diye konuştu. 

 

 

"Bardağın dolu tarafından bakalım. Olumlu, pozitif" 

Fenerbahçe'nin özellikle Slovacko karşısında bariz üstünlüğü olduğunun altını çizen Eken, sarı-lacivertli ekiple ilgili şu yorumu yaptı:

Fenerbahçe'nin rakibi ile çok farkı var. Kırmızı kart da başka bir unsur oldu. Fenerbahçe iç sahada coşkulu oynadı. Ki Fenerbahçe'nin Dinamo Kiev maçlarında da oyun olarak kötü olmadığının altını çizmemiz lazım. Her iki maçta da çok baskılı oynadı, fırsatlar buldu ama değerlendiremedi. Uzatmaya gidince de stres mi baskı mı bilmiyoruz ama Şampiyonlar Ligi dışında kaldı. Fenerbahçe'de bir gelişim var. Zor bir dönemden geçiyorlar. Her şeye rağmen bu maçlar takımlar için kriter değil. Yine de bardağın dolu tarafından bakalım. Olumlu, pozitif. 

 

 

"Başakşehir emin adımlarla gidiyor, sezona da iyi bir başlangıç yapacak"

Başakşehir'in oturmuş bir düzeni olduğunu ifade eden Eken, "Kadroda değişimler oluyor. Emre Belözoğlu'nun transfer isteklerine de kulüp yönetimi yanıt veriyor. Kaybettikleri oyuncunun yerine aynı özelliktekini kazanmaya çalışıyorlar. Bu da oyun yapılarına sadık kalacaklarını gösteriyor. Bir oyun yapısına sadık kalmak başarıyı da büyük oranda getirir. Bu yüzden Başakşehir ne yaptığını biliyor. Emre Belözoğlu'yla da yeni sezon hazırlıklarını geçirdiler. Sezonu geçirdiğiniz teknik direktörle, yeni sezon planlamasını yapmak da çok önemli. O yüzden Başakşehir ayağı yere sağlam basıyor gözüküyor" şeklinde görüş belirtti. 

Başakşehir'in karşılaştığı Breidaklik'i geçmesinin doğal olduğunu düşünen Eken, "Rakibi güçsüz. Kadro olarak da oyun seviyesi olarak da Başakşehir kalibresinde değil. Emin adımlarla gidiyorlar. Sezona da iyi bir başlangıç yapmalarını bekliyorum. Başakşehir için biraz daha ümitvari konuşabilirim" değerlendirmesinde bulundu. 

 

 

"Konyaspor, iç sahada ciddi performans sergiliyor, turu geçerken zorlanmaz"

Vaduz'un da tıpkı diğer rakipler gibi Konyaspor kalitesinde olmadığını dile getiren Eken, "Son dakikalarda gelen golle beraberliği aldılar ama sezonun bu dönemlerinde konuşmak gerçekten çok zor. Çok ağır yüklemelerden, antrenman programlarından çıkıyor takımlar. Bir taraftan bazı şeyleri değiştirmeye, gidenlerin yerini doldurmaya, gelenleri adapte etmeye çalışıyorlar. O yüzden bu mevsimde oynanan maçlar çok belirleyici değil" yorumunu yaptı.

Konyaspor'un geçmişten gelen bir sistematiği olduğuna dikkat çeken Eken, "İlhan Palut'ta oluşturdukları bir felsefesi var. O yüzden bu tür maçlar olabilir. Konyaspor yenilebilirdi de. Konya'da zaten çok ciddi bir taraftar desteği buluyorlar. Takıma daha da sahip çıkmış tribünler. Bir önceki turda da gördük bunu. Çok coşkulu tribünler önünde oynadılar. Konya iç sahada her rakibe karşı çok ciddi performans sergiliyor. Bu turu geçerken de çok zorlanacaklarını sanmıyorum. Onlardan da geçen senekine yakın bir performans bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu seviyelere yıllar içerisinde geriledik, birden çıkmamız mümkün olmayacak"

Türkiye'nin UEFA Ülkeler Sıralaması'nda 20. sıraya gerilediğini ve bu nedenle Avrupa'da yeniden yükselişe geçebilmek için planlı, programlı ve sabırlı olunması gerektiğini belirten Eken, şu öneriyle sözlerini noktaladı:

Çok sabırlı olmalıyız. Bu seviyelere yıllar içerisinde geriledik. Birden çıkmamız da mümkün olmayacak. Tekrar tırmanmamız gerekli ama fotoğrafın bütününe bakılmalı. Ekonomik yapılanma, strateji, sistem, yönetim, planlamaya bakmak lazım. Sahaya çıkıp sergilenen şey, bu bütünün son parçası. Bugünden yarına bir şeylerin değişmesi mümkün değil. Ders almak lazım. Ders alabiliyor muyuz? Bence mali ve idari anlamda maalesef ders alamıyoruz. Geldiğimiz noktada mali gerçekleri düzelterek hareket ettiğimizi görmüyorum. Hala 5 milyon euro bonservisler, bonuslar... Ama başarıya da çok hasret kaldık. Yatırım yapılan futbolcular, olması gerektiği kadar performans sergilerse takıma katkıda bulunacaklar. Sportif başarı olmadan hiçbir şey olmuyor. Sportif başarı para da getirir saygınlık da. Ve bu da Avrupa'da sıralamalarda tırmanmada ön ayak olur. İnşallah yapılan yatırımlar karşılığını bulur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU