Ölü domuzların hücreleri ölümden bir saat sonra canlandırıldı

"Birçok hayati organda işlevler yeniden sağlanabilir"

Araştırmacılar, domuzları hayata döndürmediklerini, yalnızca hücresel düzeyde başarı elde ettiklerini vurguluyor (Unsplash)

ABD’deki Yale Üniversitesi'nden araştırmacılar, ölü domuzlardaki hücreleri canlandırmayı başardı.

Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayımlanan çalışmada hayvanların ölümünden tam bir saat sonra kan dolaşımı ve diğer hücresel işlevler eski haline getirilebildi. 

Bu başarı OrganEx adlı yeni bir sistem sayesinde mümkün oldu. Domuzlar bir pompa, filtre ve akan sıvı sistemine sahip bu cihaza bağlandı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sistem, kalbin durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü hayvanın vücudunda yeniden dolaşmasını sağladı. Bu sayede organlar canlı tutulabildi.

OrganEx sistemi, ölü domuzların damarlarına kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompaladı. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içeriyordu.

Hayvanların OrganEx’e bağlanmasından 6 saat sonra bile kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere birçok bölgede belirli temel hücresel işlevlerin aktif kaldığı görüldü.

Bu son teknoloji daha da geliştirildiğinde insan organlarının daha uzun süre korunmasını sağlayabilir ve organ nakli bekleyen birçok insanın prosedürden yararlanması mümkün olabilir.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Nenad Sestan, "Bu hücreler, artık çalışmamaları gereken andan saatler sonra bile çalışıyor" diye konuştu:

Bu bize hücrelerin ölümünün durdurulabileceğini ve birçok hayati organda işlevlerinin yeniden sağlanabileceğini gösteriyor. Ölümden bir saat sonra bile.

Araştırmanın ortak yazarı Stephen Latham, "Bu teknolojinin, bir donörden alındıktan sonra organları koruma yeteneği kazanmamız için büyük umutlar vaat ettiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı:

Ölen bir donörden organı alabilir ve onu perfüzyon teknolojisine bağlayabilir ve belki de daha sonra ihtiyacı olan bir alıcıya ulaştırmak için uzun mesafelere taşıyabilirsiniz.

Öte yandan çalışma hâlâ erken aşamada. Yani organ nakillerinde kullanılabilmesi için sistemin daha fazla geliştirilmesi gerekiyor. Latham, bunu şöyle açıkladı:

Bu çalışmanın, domuzun herhangi bir organının başka bir hayvana nakledilmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyleyemeyiz. Organın tümünün çalışıp çalışmadığını bilmiyoruz. Baktığımız şey hücresel ve metabolik seviyeler.

 

Independent Türkçe, Livescience, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU