Evlerinin etrafı yıllardır 8 metrelik çitlerle çevrilen Filistinli aile yaşadıklarını anlattı

Garip ailesi yasadışı İsrail yerleşimlerinin çevrelediği evlerine bir dönem her giriş çıkışta kimlik göstererek girebilmiş

Gharib ailesi, yasadışı yerleşimcilerin çocukları rahatsız etmemesi için etrafa branda çekti (AFP)

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da yaşayan Filistinli aile yasadışı yerleşim birimiyle kuşatıldı.

Garip ailesinin evi 8 metre yüksekliğindeki metal çitlerle çevrildi. Eve ulaşabilmek için, İsrail güvenlik güçlerinin kontrolündeki bir kapıdan geçilmesi gerekiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1977'de, Garip ailesinin yaşadığı Filistin'in Beyt Ujza köyündeki topraklarda uluslararası hukuka göre yasadışı olan Givon Hahadasha adlı İsrail yerleşimi kurulmuştu. Bölgeye özellikle eski Sovyet cumhuriyetlerinden gelen Yahudiler yerleştirildi.

Aile üyeleri İsrail mahkemelerinde çok sayıda hukuk savaşına girişti. Üzerinde hak iddia ettikleri arazinin küçük bir bölümü 2012'de kendilerine verildi.

Sedat Garip yaşadıkları sorunların "ne zaman biteceğini bilmediğini" söyledi:

Çocuklarımın çektiği acıyı kimse bilmiyor.

Üç çocuk babası olan 40 yaşındaki Sedat Garip, yıllardır zor bir hayat geçirdiklerini vurgulayarak 2012'de kazandıkları kararı uygulamak için güvenlik güçlerine ihtiyaç duyduklarını ifade etti.
 

Gharib ailesi
Sedat Garip çocuklarının etrafta çıkan çatışmalardan çok etkilendiğini söyledi (AFP)


Eve giden yoldaki kapı 2008'de kurulurken, aile bir dönem geçiş yapabilmek için kimliklerini İsrail güvenlik güçlerine göstermek zorunda kaldı. Garip bunun ardından mahkemeye gittiklerini ve kapının her zaman açık kalmasına izin verildiğini bildirdi.

Eşi, 4 çocuğu ve annesiyle yaşayan Filistinli, yasadışı yerleşimcilerle zaman zaman anlaşmazlıklar yaşadıklarını da belirti.

Bununla birlikte Garip toprağında kalmaya kararlı:

Burası bizim topraklarımız. Babama, dedemden miras kaldı. Dünyadaki bütün parayı da verseler kimseye satmayacağız.

Givon Hahadasha'da yaşayan Yahudi yerleşimcilerinden Avi Zipory ise "nahoş" dediği çitlerin kaldırılmasını tercih edeceğini söyledi:

İki mahkeme oybirliğiyle bölgenin ve Garip'in evinin Yahudi toprakları içinde olduğuna karar verdi. Evini yıkmak istemedik. Garip herhangi bir alternatif planı, hatta başka bir araziyi ve çokça parayı kabul etmeye hazır değil. Bu yüzden çitle ayırmaya devam etmek zorunda kaldık.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU