102 Fransız parlamenterden ortak bildiri: "Erdoğan'ın savaş çılgınlığına karşı çıkılmalı"

Bildiride "Batılı ülkeler artık Türk ordusunun ihlallerini görmezden gelmemelidir" ifadesi kullanıldı

2018'de Türkiye, Suriye'nin Afrin bölgesine Zeytin Dalı Harekatı'nı düzenlemişti (Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriye'ye operasyon düzenleme planına Fransa'dan tepki geldi.

Fransız Komünist Partisi'nden senatör Laurence Cohen'in girişimiyle dün ortak bir bildiri yayımlandı. 925 kişilik Fransa Parlamento'sundan farklı siyasi grupların mensubu olan 102 parlamenterin imza attığı metin, "Erdoğan'ın savaş çılgınlığına karşı çıkılmalı" başlığını taşıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parlamenterler, dünyanın geri kalanını Ukrayna'ya odaklandığı bir dönemde Erdoğan'ın "Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlere karşı çok sayıda kanlı saldırı planladığını" savundu.

Ankara'nın, "Ukrayna savaşıyla NATO'da merkezi bir rol oynamasından faydalanarak Suriye'nin kuzeyindeki saldırıları yoğunlaştırmak için Atlantik İttifakı'nın onayını elde etmeye çalıştığı" iddia edildi.

Batılı ülkelerin "artık başka yöne bakmaması gerektiği" ifade edilirken, Avrupa'daki Kürt aktivistlerin ve derneklerinin korunması istendi.

İmzacılar, Suriye'nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve Suriyeli Kürtlerin koruma altına alınması için Fransa'nın konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşımasını istedi. Le Journal du Dimanche gazetesinde yayımlanan bildiride şu ifadeler yer aldı:

Batılı ülkeler artık Türk ordusunun ihlallerini görmezden gelmemelidir. Kürt savaşçılarının IŞİD'e karşı mücadeledeki kararlılığı tüm uluslararası toplum tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Ancak bugün unutulmuş görünüyorlar. Kürt müttefiklerimize bir kez daha saldırılmasına izin veremeyiz ve vermemeliyiz.

Ayrıca uluslararası camianın, Suriye'nin kuzey ve doğusundaki bölgeleri fiili olarak kontrol eden yönetimi tanıması talep edildi. Bu yönetimin ana gövdesini Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri oluşturuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin kuzeyine muhtemel bir askeri operasyonu mayısta açıklamıştı. PKK'nın Suriye ayağı olarak değerlendirilen YPG'nin Tel Rıfat ve Menbiç'ten çıkartılacağını söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin hedeflediği 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgenin mutlaka oluşturulacağını kaydetmişti.

 

Independent Türkçe, AFP, Euronews Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU