Çin, Batı'da propaganda yapabilmek için gizli bir TikTok hesabı açmak istemiş

TikTok, "Bu talebe destek vermeyi reddettiğini" belirtti

Talep, TikTok çalışanlarının direnciyle karşılaştı (Reuters)

Çin hükümetinin Batılı kullanıcıları hedef alıp bilgileri dışında propaganda yapmak için kullanabileceği bir TikTok hesabı açmaya çalıştığı yeni bir haberde iddia edildi.

TikTok'un hükümet ilişkileri başkanı, bir meslektaşından, "Ana amaç Çin'in en iyi yanlarını sergileyen içerikleri (bir tür propaganda) yaymak olduğundan... açıkça devlete bağlı bir hesap olarak görülmek istemeyen bir Çin hükümeti oluşumunun" platforma katılmak istediğini belirten bir mesaj aldı.

Bloomberg'e göre, sosyal medya platformu talebi "hassas" olarak tanımlarken, teklif şirket içinde ele alındı fakat reddedildi.

TikTok çalışanlarının direnişiyle karşılaşan hamle, diğer hassas talepler hakkında bir tartışma başlatmak için kullanıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent'a konuşan TikTok sözcüsü, "Böyle bir hesabın oluşturulmasının topluluk kurallarımızı ihlal edeceğine inandığımızdan bu talebe destek vermeyi reddettik" dedi.

Bloomberg sorunun bir çalışanın arkadaşından gelen gayri resmi bir istek olarak nitelendirildiğini bildirdi.

Sosyal medya platformu, kimliklerini gizlemeye çalışan hesaplara ve siyasi reklamlara karşı kurallara sahip.

Öte yandan farklı bir haber de şirketin içinden sızan mesajlara göre TikTok'un "ana şirketi ByteDance'i, Çin ilişkisini ve yapay zekayı önemsiz gösterme" arayışını detaylandırmıştı.

Bu haber, Tiananmen Meydanı katliamıyla ilgili içeriğe öncelik verilmemesini tavsiye eden 2019'a ait sızdırılan yönergeler de dahil, geçmiş kontrol kararları hakkındaki sorular için önceden hazırlanmış alıntıları ortaya çıkardı.

Halkla İlişkiler temsilcilerinin, Ana Mesajlaşma belgesinde "İlk günlerde ihtilafları en aza indirmek için kurallarımızı daha kısıtlayıcı bir şekilde formüle ettik" demeleri isteniyor.

TikTok geçen yıl uluslararası alanda hızla büyüdükçe, bunun doğru yaklaşım olmadığını fark ettik. Bu nedenle, yerel ekiplerimize bu süreçte daha önemli bir rol verdik çünkü kendi pazarları hakkında daha farklı bir anlayışa sahipler. […] Geçen yıl yerel ekiplerimizi kurarken, tekil pazarlar için uygun olmayan çeşitli düzenlemelerden de vazgeçtik.

TikTok, bu haber yayına girene dek The Independent'a habere ilişkin yorum yapmadı.

Sosyal medya platformu, Çinli ana şirketi ve Çin hükümeti arasındaki ilişki genellikle tartışmalı bir konu olmuştur.

Birleşik Krallık'ın bir sonraki başbakanı olmak için Rishi Sunak'a karşı mücadele eden Liz Truss, TikTok gibi Çin'e ait teknoloji şirketlerine aman vermeyeceğini söylüyor.

Truss "Bu tür şirketlere kesinlikle baskı yapmalıyız" dedi.

Otoriter rejimlere yaptığımız teknoloji ihracatını sınırlamalıyız.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU