ABD'de kürtajı anayasal hak olmaktan çıkaran kararı yazan yargıç, Boris Johnson ve Prens Harry'ye sataştı

Yargıç Alito, Roe-Wade kararını bozma fikrine yönelik dünya çapındaki öfkeyle dalga geçerken, muhafazakar bir kitlenin kahkahalar atmasına sebep oldu

Yargıç Samuel Alito (Reuters)

Yargıç Samuel Alito, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe-Wade davasını bozma kararına karşı çıkan dünya liderleriyle alay ederek, Prens Harry'nin eleştirileri karşısında "yaralandığını" söyledi ve Boris Johnson'a "bedelini ödediğini" belirterek sataştı.

Muhafazakar yargıç, Birleşik Devletler'de kadınların anayasal olarak korunan kürtaj haklarına son verme yönündeki tartışmalı mahkeme kararının küresel çapta kınanmasıyla alay eden konuşmasıyla, İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Notre Dame Dini Özgürlük Zirvesi'ndeki izleyicileri kahkahaya boğdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Perşembe günkü açılış konuşmasında Yargıç Alito, "Böylesine bir dönemde görev yapma onuruna eriştim. Sanırım bu, kurumun tarihinde Amerikan hukuku hakkında yorum yapmakta son derece rahat hisseden bir dizi yabancı lider tarafından açıkça yerilen tek Yüksek Mahkeme kararıydı" dedi.

"Bunlardan biri eski Başbakan Boris Johnson'dı ama bedelini ödedi" diyen Yargıç Alito, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya da seslendi.

Johnson, 7 Temmuz'da muhafazakar parti liderliğinden istifa etti fakat halefi seçilene kadar başbakanlık görevini sürdürecek.

Smokiniyle boy gösteren 72 yaşındaki Yargıç Alito, 18 Temmuz'da Birleşmiş Milletler'e hitaben yaptığı konuşmada federal kürtaj haklarına son verme kararından bahseden Prens Harry'yi de hedef aldı.
 

Yargıç Alito
Yargıç Samuel Alito, Roma'daki Notre Dame Hukuk Fakültesi'nin 2022 Dini Özgürlük Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Roe-Wade davası kararına yönelik dünya çapındaki eleştirilerle alay etti (Notre Dame Law School/YouTube)


Yargıç konuşmasına "Beni asıl yaralayan şey, Sussex Dükü'nün Birleşmiş Milletler'e seslenirken malum davanın kararını Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla karşılaştırıyor gibi görünmesiydi" diye devam ederek muhafazakar hukuk profesörleri ve öğrencilerinden oluşan kalabalığı daha fazla kahkahaya boğdu.

Katolik olan Yargıç Alito, haziranda Roe-Wade davasının kararını bozan görüşü yazdı ve davayı "başından beri korkunç derecede yanlış" diye niteledi.

17. yüzyılın belirsiz hukuki emsallerine dayandırılan karar, 6 muhafazakar yargıcın desteğini aldı ve Birleşik Devletler'de kadınların yarım yüzyıllık kürtaj hakkına son verdi.
 


Karar, mayısta Politico'nun sızdırılan taslağı yayımlaması sonrasında geniş kitlelerce bekleniyordu.

Fakat yine de ABD çapında bir şok dalgası yaratarak, ülkenin dört bir yanındaki kentlerde geniş çaplı protesto yürüyüşlerine ve kararın kadınların hayatını riske atacağı yönündeki uyarılara yol açtı.

Yargıç Alito, Roma'da yaptığı ve halkın öfkesini görmezden geldiği konuşmasına dünya genelinde inançlı kişilerin zulüm gördüğü iddiasıyla devam etti.

Dini özgürlükler birçok yerde saldırı altında çünkü mutlak güce sahip olmak isteyenler için tehlikeli.

Ayrıca muhtemelen insan DNA'sının karanlık ve derin yerlerinde yatan bir olgudan, kendimiz gibi olmayan insanlara güvenmeme ve onlardan hoşlanmama eğiliminden kaynaklanıyor.

Uluslararası Nelson Mandela Günü için BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Prens Harry, Yüksek Mahkeme'nin kararını kınamıştı.

Ukrayna'daki korkunç savaştan Birleşik Devletler'deki anayasal hakların geri alınmasına kadar, Mandela'nın ömürlük davası olan demokrasi ve özgürlüğe yönelik küresel bir saldırıya tanık oluyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU