Kılıçdaroğlu: Mültecileri davulla, zurnayla ülkelerine göndereceğiz

"Bizim saraya ihtiyacımız yok. Bizim Çankaya'da oturan onurlu insanlara ihtiyacımız var"

Fotoğraf: ANKA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "mültecileri davulla zurnayla ülkelerine göndereceklerini" söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lozan Barış Antlaşması’nın 99. yılında Nilüfer Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen Büyük Mübadil Buluşması’nda konuştu.

Lozan’ın önemine vurgu yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parlamento açıldığında Bursalı milletvekilleri öncülüğünde bir kanun teklifi hazırlayarak Lozan’ın bir bayram olmasını gündeme getireceklerini kaydetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Savaşı bitirdikten sonra bütün dünyaya ‘yurtta barış dünyada barış’ diye haykıran bir hemşeriniz var. O hemşerinizin koltuğunda oturuyorum ve onun hakkını vermeye çalışıyorum” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

O nedenle 85 milyonu kucaklıyoruz. Bana kızanlar olabilir ama şundan herkesin emin olmasını isterim tek bir arzum var bu ülkenin kalkınması, büyümesi. Mustafa Kemal, savaş meydanlarının kahramanıydı ama savaş meydanlarından sonra barışın da kahramanı oldu. Barışı savundu her yerde. Lozan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tapu senedidir. Lozan’ı eleştirenler var. Eleştirenler Türkiye’yi bilmiyor, onlar Türkiye’yi sevmiyorlar, cumhuriyeti demokrasiyi sevmiyorlar.

Türkiye’deki mültecilere de değinen Kılıçdaroğlu, ırkçılık yapmadan bütün mültecileri davulla zurnayla kendi ülkelerine göndereceklerini ve kendi ülkelerinde barış içinde yaşamalarını sağlayacaklarını söyledi. Balkan göçmenlerine de çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle tamamladı:

Bütün Balkan göçmenlerinden istirhamımdır. Atatürk’ün partisine geleceksiniz, bize katılacaksınız, beraber yürüyeceğiz, beraber mücadele edeceğiz. Bu mücadele hak, adalet mücadelesidir. Mustafa Kemal’in hemşehrisi olmak kolay değildir. Bu ülkede demokrasi istiyorsanız, bize katılın. Yurtta barış ve dünyada barış için bize katılın. Hak, hukuk ve adalet istiyorsanız bize katılın. Biz, mandayı reddettik. Yok olan bir Osmanlı'nın üzerine çağdaş ve genç cumhuriyeti kurduk. Bunun senedi Lozan'dı. Lozan'ı ne unutacağız ne de unutturacağız. Cumhuriyetin yüzüncü yılında, cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırdığımızda nasıl büyüdüğümüzü, nasıl kalkındığımızı, nasıl güçlendiğimizi bütün dünya öğrenecek. Bizim saraya ihtiyacımız yok. Bizim Çankaya'da oturan onurlu insanlara ihtiyacımız var.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU