Aydın Maruf: PKK'nın bölgedeki varlığını sonlandırmak Irak hükümetinin sorumluluğundadır

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf, Zaho'da 9 sivilin ölümü 26'sının yaralanmasıyla sonuçlanan "menfur" saldırıyı yorumladı: "Amaç, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin baltalamaktır"

Zaho'daki saldırının failinin kim veya kimler olduğuna yönelik tartışmalar sürüyor / Fotoğraf: Reuters

Irak Kürdistan Bölgesi'nin (IKB) Duhok vilayetinin Zaho ilçesindeki saldırının failinin kim veya kimler olduğuna yönelik tartışmalar sürüyor. 

Bağdat yönetimi, doğrudan Türkiye'yi suçlamaya devam ediyor. Irak merkezi hükümetin yetkilileri, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e (BM) şikayet edeceklerini açıkladı.
 
Türkiye ise "sivilleri hedef alan hiçbir saldırı düzenlemediğini" ifade ederek bölgedeki yasadışı silahlı yapıları işaret etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Faile ilişkin tartışmalar devam ederken biri henüz 1 yaşındaki bir bebek olmak üzere yaşamını yitiren 9 Irak vatandaşı IKB Başkanı Neçirvan Barzani ve diğer yetkililer tarafından dün Bağdat'a gönderildi. 

Can kayıplarının yanı sıra 26 kişinin de yaralandığı olayla ilgili PKK'yı olağan şüpheli görenler var. 

Bu görüşte olanlardan biri IKB'de Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakan Aydın Maruf.

"Amaç, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin baltalamaktır"

Bakan Maruf'a göre bölgede sivillere yönelik bu tür saldırılar daha çok PKK tarafından yapılıyor. 

"Peşmerge ve sivillere yönelik birçok saldırıya şahit olduk" diyerek Irak'ta varlığını sürdüren PKK'yı suçlayan Maruf, saldırının zamanlamasını da ilginç bulduğunu söyledi. 

Olayın arkasında siyasi emellerin olduğunu ifade eden Maruf, "Amaç, Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğinin baltalamaktır" dedi. 

Türkiye'nin geçmişten beri her zaman Irak halkının yanında yer aldığını, zor şartlara rağmen tüm etnik gruplara destek sağladığını aktaran Maruf, "Ankara-Bağdat ilişkileri bölge dengeleri açısından çok önemlidir. Özellikle Ankara-Erbil ilişkileri çok önem arz ediyor ve bölge için çok olumludur. Türkiye hiçbir zaman Şiileri hedef almamıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı tüm harekatta sivillerin can güvenliğini göz önünde bulundurarak operasyon yapmıştır" diye konuştu. 

 

Aydın Maruf
Aydın Maruf / Fotoğraf: AA

 

"PKK'nın bölgedeki varlığını sonlandırmak Irak hükümetinin sorumluluğundadır"

Olaydan hemen sonra Bağdat merkezi hükümet yetkililerinin Türkiye'ye yönelik suçlamada bulunmalarını doğru bulmadığını belirten Aydın Maruf, şöyle devam etti: 

"Tüm taraflar dikkat etmeliler. Hem Türkiye hem de Irak bölge için önemli iki ülkedir. Sorun olabilir ama nihayetinde çözmek için gayret sarf etmek gerekir. Bölgedeki tüm sorunların ana kaynağı PKK'dir. PKK'nin bölgedeki varlığını sonlandırmak Irak hükümetinin sorumluluğundadır. Bu çok önemli bir konudur. Çünkü PKK bölgedeki tüm insanlar için bir tehdit unsurudur. Dolayısıyla bu tehdidi ortadan kaldırmak için Erbil-Bağdat-Ankara'nın işbirliği çok önem arz ediyor. Sorun çözülmezse benzeri olayların yaşanması muhtemeldir." 

"Bağdat'ın da benzer tutumu sergilemesi gerekir"

Maruf, IKB hükümetinin PKK'nın bölgeden çıkarılması için zaman zaman çağrılar yaptığını hatırlatarak, "Bağdat'ın da benzer tutumu sergilemesi gerekir. Bağdat bu konuda ciddi adımlar atmalıdır. Sadece sınır bölgesinde değil, diğer bölgeler içinde bu geçerlidir" ifadelerini kullandı. 

"Yasadışı gruplar ve terör örgütleri Irak'tan çıkartılmalı"

Irak Kürdistan Bölgesi'nde bakanlık yaptığını, bölge kabinesindeki insanların tutumlarının belli ve net olduğunu aktaran Bakan Maruf, "Olayın kimler tarafından yapıldığının tespiti mümkün değil mi?" sorusuna şu cevabı verdi: 

"Zaho'da sivillerin hedef alındığı bu saldırı çok üzücü bir olaydır. Ne yazık ki 9 kişi hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı. Dediğim gibi saldırıyı düzenleyenlerin arkasındakiler PKK'dır. Sadece bu değil, daha önce de benzeri birçok saldırı gerçekleşti. Terörden ziyade bu siyasi bir amaç için yapılmıştır. Olayın çözülmesi lazım. Bağdat hükümeti ülke içindeki yasadışı ve terörist grupları çıkarmalı ve bunun için ciddi adımları atması şarttır. Bağdat bu sorunu çözmeli. Bunlar sadece Türkiye için değil, Irak ve Kürdistan bölgesi için de bir tehdittir. Erbil'e kaç defa füze saldırısında bulunulduğunu hepimiz biliyoruz. Her seferinde siviller hedef alındı. Erbil-Bağdat-Ankara ve uluslararası güçler güvenlik konusunda işbirliği içerisine girmesi şarttır."  

"Bu silahlı ve terörist grupların bölgede bulunmasını kimler istiyor?"

Sadece sınır bölgelerinde değil, Şengal'deki PKK varlığının da sorunlara neden olduğunu ama buna bir türlü çözüm bulunmadığını vurgulayan Aydın, "PKK'lılar, Kandil bölgesinde köylere gidip-gelen vatandaşlardan vergi adı altında para alıyor. Bu bir gerçektir. Orada bir idare kurmuş gibiler. Ayrıca Şengal'de bulunmaları ayrı bir tehlike oluşturuyor. Başka birçok bölgede benzer durum yaşanıyor. Neden şimdiye kadar bu gruplar temizlenmedi? Kimler bu silahlı ve terörist grupların bölgede bulunmasını istiyor? Öncelikle bu sorulara yanıt aramak gerekir. Bu herkes için sorun oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu. 

"Bu silahlı grupların orada bulunması kimlerin işine geliyor?" sorusuna Maruf, "Bu konuda bir bilgim yok ama sorun olduğu kesindir" diye cevapladı. 

"Türkiye her zaman barıştan yana olmuştur" 

IKB Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, "Peki niye Türkiye'ye yönelik tepki oluştu" sorusuna şu cevabı vererek sözlerini tamamladı: 

Türkiye önemli bir ülkedir, her zaman barıştan yana olmuş ve komşuluk ilişkilerine önem vermiştir. Son dönemlerde sınır harekatlarıyla başarılı operasyonlara imza atmıştır. Bunlar yapılırken hem Bağdat hem de Erbil ile ilişkilerini de iyi tutmaya özen gösteriyor. Amaç iki ülkenin ilişkilerini baltalamak ve bozmaktır. Bu hedefleniyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU