Heniyye: 1967 sınırlarını kabul edebiliriz ancak İsrail’i tanımayacağız

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, 1967 sınırlarına bağlı bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkmadığını ancak İsrail’i tanımamakta kararlı olduklarını söyledi.

İsmail Heniyye / Fotoğraf: AFP

İsmail Heniyye, Türk-Arap Medya Derneği (TAM) ile Filistin İletişim ve Medya Derneği’nin İstanbul’da düzenlediği toplantıya Gazze’den telekonferans ile bağlandı.

Hamas, tutumunu iki yıl önce değiştirerek, 4 Haziran 1967 sınırlarıyla Kudüs'ün başkent olduğu bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını, mültecilerin ve göçmenlerin geri dönmeleri şartı ile birlikte kabul etti. 

Hamas’ın strateji bildirgesine göre, bu ulusal fikir birliği formülü ve “Siyonist varlığın” tanınması anlamına gelmiyor. 

Hiçbir Filistinlinin hakkından vazgeçilmeyeceği vurgulanan bildirgede, Hamas’ın “Nehirden Deniz’e kadar” (Şeria Nehri’nden Akdeniz sahiline kadar 1948’de İsrail’in üzerinde kurulduğu tüm Filistin’de) devlet kurmaktan vazgeçilmediğini belirtiyor.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Heniyye yaptığı konuşmada, “Eğer Filistin halkı siyasi ve diplomatik haklarına sahip olursa bunu memnuniyetle karşılarız. Bunu 25 yıl süren müzakerelerle denedik fakat bir şey elde edemedik. Filistin halkının istekleri barışçıl ve halkın olduğu bir direniş hakkıdır” ifadelerini kullandı.

ABD ve İsrail hükümetini hedef alan Heniyye, “Tarihi olarak Filistin'e yönelik politikalarında en uç noktalara ulaştılar” dedi.

Heniyye, Avrupa’da ve ABD’deki Siyonist lobi ve finansal imparatorluklar nedeniyle ABD siyasetinde İsrail’in kendi görüşünü dayatma gücüne dair endişelerini de dile getirdi.

Hamas ile Suriye’deki EsAd rejimi arasındaki ilişkiler hakkında konuşan Heniyye, Suriye’den çıkma kararının kurumsal bir karar olduğu ve tamamen araştırıldığını işaret ederek, “Krizin başında Suriye yetkilileriyle birlikte Suriye'yi ve güvenliğini korumak için hareket ettik.

Suriye iç işlerine daha önce müdahale etmedik ve gelecek hiçbir aşamada müdahale etmeyeceğiz. Umuyoruz ki Suriye’nin dönüşü güçlü olacak” dedi. 

Hamas'ın Suriye ile olan ilişkisinin, oradaki olayların başlamasıyla kötüleştiği ve daha sonra Hamas'ın rejimine karşıtı devrimi destekledikten sonra koptuğu biliniyor. 

Hamas, yıllarca değişkenlik gösteren İran ile ilişkisini yeniden başlattı. Ancak Suriye rejimi, İran müdahalesine rağmen hareketle ilişkilerini normalleştirmeyi reddetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

DAHA FAZLA HABER OKU