Narcos'a konu olan ünlü uyuşturucu baronu Quintero yakalandı

Rafael Caro Quintero, Meksika'nın en büyük uyuşturucu çetelerinden Guadalajara Karteli'ni kurmuştu

FBI, Rafael Caro Quintero'nun yakalanmasını sağlayanlara 20 milyon dolara kadar ödül verileceğini açıklamıştı (Meksika Devlet Arşivleri)

Meksika'nın en ünlü uyuşturucu baronlarından Rafael Caro Quintero güvenlik güçleri tarafından yakalandı.

Meksika Donanması, Sinaloa eyaletinin kuzeydoğusundaki San Simon kasabasına cuma günü düzenlenen operasyonda, güvenlik güçlerinden kaçarak saklanan Quintero'nun yakalandığını duyurdu.

Donanmanın açıklamasında, Quintero'nun çalılık bir bölgeye saklandığı fakat Max adlı özel eğitimli bir köpeğin uyuşturucu baronunun yerini tespit ettiği belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Meksikalı yetkililere minnettar olduklarını söyleyerek, "Amerikan güvenlik birimlerinden bir kişiyi kaçıran, öldüren ve ona işkence eden hiç kimse saklanamaz" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ın Latin Amerika başdanışmanı Juan Gonzalez de Twitter'daki paylaşımında "Bu çok büyük bir olay" diye yazdı. 

ABD'li yetkililer, doğum tarihi net bilinmeyen ve 69 yaşında olduğu düşünülen Quintero'nun derhal teslim edilmesini isteyeceklerini de belirtti.

Öte yandan Meksika Donanması, Quintero'nun yakalanması için düzenlenen operasyonun ardından bölgede bir helikopterin düştüğünü, 14 askerin hayatını kaybettiğini ve 1 askerin de hastanelik olduğunu duyurdu.

İncelemelerin sürdüğü fakat olayın uyuşturucu baronunun yakalanmasıyla ilişkili olup olmadığının henüz belirlenemediği bildirildi.   
 

Rafale Caro Quintero.jpg
Uyuşturucu baronu, FBI'ın en çok arananlar listesindeydi (FBI)


Quintero, ünlü uyuşturucu baronları Miguel Angel Felix Gallardo ve Ernesto Fonseca Carillo'yla birlikte 1970'lerin sonunda Guadalajara Karteli'ni kurmuştu.

1984'te ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) ve Meksika güvenlik güçlerinin ortak operasyonuyla Quintero'nun marihuana çiftliğine baskın düzenlenmişti.

Bunun ardından 1985'te Quintero'nun misilleme olarak DEA görevlisi Enrique Camarena'yı kaçırıp işkence ederek öldürdüğü öne sürülmüştü. Aynı yıl yakalanan Quintero, Meksika'da 40 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

2013'te mahkeme, 28 yıl hapis yatan Quintero'nun federal düzeyde değil eyalet mahkemesinde yargılanmış olması gerektiğini ve hukuki sürecin hatalı olduğunu savunarak, serbest bırakılmasına karar vermişti.

Meksika Yüksek Mahkemesi sonradan kararı bozsa da uyuşturucu baronu kayıplara karışmıştı.

Meksika - ABD ilişkilerinde gerilime yol açan Quintero ve Guadalajara Karteli'nin hikayesi, Netflix'te yayımlanan Narcos: Mexico'ya da konu olmuştu. Dizide Quintero'yu Meksikalı aktör Tenoch Huerta canlandırmıştı.



Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU