Biden, öldürülen Filistinli gazeteci Ebu Akile'nin ailesinin görüşme talebinden kaçındı

İsrail'de görüşme talep eden aile Washington'a davet edildi

Şirin Ebu Akile'nin öldürülmesi uluslararası medyada da büyük tepki toplamıştı (Reuters)

ABD, İsrail askerleri tarafından öldürülen gazeteci Şirin Ebu Akile'nin ailesinin görüşme talebinden kaçındı.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail'e ziyareti sırasında ABD Başkanı Joe Biden'la görüşme talep eden Ebu Akile'nin ailesinin talebine doğrudan yanıt vermek yerine, onları Washington'a davet etti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken'ın aileyle iletişime geçtiğini ve onları ABD'ye çağırdığını söyledi.

Al Jazeera muhabiri Ebu Akile, 11 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin kentindeki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada, İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü.

51 yaşındaki deneyimli muhabirin kardeşi Anton Ebu Akile, geçen hafta aile adına bir mektup yazarak, 13-15 Temmuz'da İsrail'i ziyaret eden Biden'la görüşme talep etmiş, "Bizimle görüşün ve endişelerimizi ve adalet taleplerimizi doğrudan bizden dinleyin" ifadelerini kullanmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Doğrudan İsrail'i suçlayıcı ifadelerden kaçındığı için Biden'ın eleştirildiği mektupta, ABD yönetiminin olaya dair topladığı tüm kanıt ve bilgileri aileyle paylaşması da istenmişti. 

ABD vatandaşlığı da olan Ebu Akile'nin görev sırasında "basın" yazılı çelik yelek giydiği halde gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.

Olayla ilgili başlatılan soruşturmada Filistin Başsavcılığı, kurşunun İsrailli askerlerin silahından çıktığını tespit etmiş, İsrail ise sorumluluk almayı reddetmişti.

Birleşmiş Milletler'in yanı sıra ABD'nin önde gelen gazeteleri New York Times, Washington Post ve medya kuruluşu CNN'le İsrail merkezli insan hakları örgütü B'Tselem'in araştırmalarında da aynı sonuca varılmıştı. 

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın adli incelemesindeyse gazetecinin "muhtemelen İsrail güçlerince vurulduğu fakat kurşunun kaynağının tespit edilemediği" ileri sürülmüştü.

Biden'ın ziyareti öncesinde 4 Temmuz'da açıklanan incelemenin sonuçları, başta Filistin olmak üzere birçok hak kuruluşundan tepki toplamış, ABD yönetimi İsrail'i savunmakla suçlanmıştı. Washington ise taraflı davrandıklarına dair iddiaları yalanlamıştı.



Independent Türkçe, New York Times, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU