Komplo teoricileri NASA'nın Webb Teleskobu'ndan gelen görüntülere inanmıyor

Uzaya gönderilmeden önce 20 yılda inşa edilen teleskop 10 milyar dolara mal oldu

(AP)

NASA, 10 milyar dolarlık James Webb Uzay Teleskobu'ndan ilk çarpıcı fotoğrafları yayımlamış olabilir ama bazı komplo teorisyenleri görüntülerin sahte olduğunda ısrarcı.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük uzay teleskobundan gelen büyüleyici ilk görüntüler arasında, galaksi kümelerinden oluşan devasa bir grup ve yıldızların doğduğu Karina Bulutsusu yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Başkanı Joe Biden teleskoptan gelen ilk fotoğrafı pazartesi günü yayımladıktan sonra NASA, 5 görseli daha kamuoyuyla paylaştı.

NASA "Dünya artık Webb'in ilk tam renkli fotoğraflarının keyfini çıkarabilir! Umarız onları bizim kadar anlamlı ve güzel bulmuşsunuzdur. Webb keşifleriyle dolu uzun yıllara — #UnfoldtheUniverse (#EvreniÇözmeye) devam ederken sırada ne olduğunu görmek için sabırsızlanıyoruz" diye tweet attı.

Görünen o ki bu kanıt, fotoğrafın gerçekliğine ilişkin şüphe uyandırmaya çalışan bazı komplo teorisyenleri için yeterli değil. Fotoğraflara inanmayanlar, görüntülerin bir kaleydoskop da dahil başka araçlar kullanılarak oluşturulduğunu ya da montajlandığını düşünüyor.

Bir Telegram kullanıcısı "Fotoğrafçılıktaki bir numara, merceğin üzerine sıkıca gerdirilmiş bir transparan çorap koymaktır - ışık parıltıları elde edersiniz. 80'lerin cazibeli çekimlerine hoş geldin NASA" diye yazdı.
 

James Webb2

NASA tarafından 12 Temmuz 2022 Salı günü yayımlanan bu fotoğraf, Karina Bulutsusu'ndaki yakın, genç, yıldız oluşan bir bölge olan NGC 3324'ün kıyısını gösteriyor (AP)


Sosyal medya uygulamasındaki başka bir kullanıcı, görüntüleri yarattığı için "NASA'daki hangi grafik tasarımcının" takdir edilmesi gerektiğini sordu.

Bazı Twitter kullanıcıları da fotoğrafları hileli olarak yaftalamakta gecikmedi.
 

James Webb1
(AP)


Bir kullanıcı, "NASA'nın yukarıdaki James Webb teleskobu hakkında canlı yayında aktardığı SAHTE bilgileri izleyen var mı? Şimdi de bize bilgisayarın ürettiği HD resimleri -HAYIR video GERÇİ HAHAHAH- göstermeye devam edecekler" diye tweet attı.

Bir başkası "Yapmayın, sahte fotoğraflar mı... üzerinde oynandığı çok belli" diye ekledi.

Başka bir Twitter kullanıcısı, "Yeni NASA görselleri sahte" diye yazdı.

Webb Teleskobu, 20 yıllık bir inşa sürecinin ardından milyonlarca kilometrelik yolculuğuna Aralık 2021'de başlamıştı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU