Babacan: Hükümete de devlet yapısına da YSK'ya da zerre kadar güvenim yok, parmak boyamayı önereceğiz

Ali Babacan, seçim güvenliğiyle ilgili "YSK'yı elinde tutan, oradaki bilgi işlem sistemine üç kişiyi koyar. 'Arkadaş, beni yüzde 52 çıkarın' der ve bakarsın yüzde 52 çıkmış" dedi

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Ankara Pursaklar'da otomotiv sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ali Babacan, seçim güvenliğiyle ilgili "YSK, bu memlekette kanunun dışında iş yaptı. Nasıl güveneceğiz? YSK'yı elinde tutan, oradaki bilgi işlem sistemine üç kişiyi koyar. 'Arkadaş, beni yüzde 52 çıkarın' der ve bakarsın yüzde 52 çıkmış. Şu andaki hükümete de devlet yapısına da YSK'ya da zerre kadar güvenim yok. Hatta biz parmak boyamayı önereceğiz. İlkel ama maalesef her türlü oyunu oynuyorlar" dedi.

"Ne yapmak istediğinizi herkes bilmesi lazım"

İktidarın ekonomi politikaları konusunda 'Denedik, olmadı' deme lüksünün olmadığını söyleyen Babacan, "Yaptığınız işi bilerek ve anlatarak yapmanız lazım. Şeffaf olmanız lazım. Ne yaptığınızı ve ne yapmak istediğinizi herkes bilmesi lazım. Bazıları biliyor da geniş kitleler bilmiyorsa bilenler menfaat sağlar. Ne yapacağınızı ne yapmak istediğinizi eş zamanlı bütün Türkiye'nin duyması lazım. Aksi halde büyük haksız kazanç olur. Geniş kitleler çok mağdur olur" dedi.

"Parmak boyamayı önereceğiz"

Elektronik seçimlere şu anda kendisinin güvenmediğini ve sadece YSK'nın altyapısından öte ahlaki olarak buna hazır olunmadığını dile getiren Ali Babacan, seçim güvenliği konusunda şunları söyledi:

Şu andaki YSK, kanuna aykırı karar veriyor, yaşadık. Kanun, 'Mühür olmayan oy pusulaları geçersizdir' diyor. YSK dedi ki 'Mührü olmayan oy pusulalarını ben sayıyorum.' Niye? Çünkü, Anayasada bir madde var, 'YSK'nın verdiği karar nihai karardır' diyor. YSK, bu memlekette kanunun dışında iş yaptı. Nasıl güveneceğiz? YSK'yı elinde tutan, oradaki bilgi işlem sistemine üç kişiyi koyar. 'Arkadaş, beni yüzde 52 çıkarın' der ve bakarsın yüzde 52 çıkmış. Olur bu Türkiye'de. Şu andaki hükümete de devlet yapısına da YSK'ya da zerre kadar güvenim yok. Hatta biz parmak boyamayı önereceğiz. İlkel mi ilkel, ama maalesef her türlü oyunu oynuyorlar

"Tedbirli olmak gerekiyor"

Döviz kurlarının artık piyasada belirlenmediğini ve tamamen hükümetin, Merkez Bankası'nın ve ilgili kuruluşların sürekli manipüle ettiğini savunan Ali Babacan, "Neyi ne zaman yapabilecekleriyle ilgili kimsenin bir fikri yok. Çünkü bir politika yok. Hükümetin bir ekonomi politikası yok. Merkez Bankası bağımsız olsaydı, kendi Para Politikası Kurulu ile karar vererek bu işleri yönetiyor olsa o zaman bunun iletişimi baştan yapılırdı. Şu anda Merkez Bankası'nın elinde hiçbir yetki yok. Hükûmetten son dakika ne talimat gelirse onu yapıyor. Talimatların çoğu da yanlış talimatlar oluyor. Rastgele giden bir şey var. Dolayısıyla ne olacağını bilmek mümkün değil. Döviz kuruyla ilgili önümüzdeki süreçle alakalı her şey olabilir. Ona göre iş yapmak gerekiyor. Ona göre tedbirli olmak gerekiyor" diye konuştu.

Babacan, çift cüzdan taşımasına ilişkin bir soruya da "Doğru, hâlâ öyle. Devletin de tedbirli olması lazım. Ak akçe kara gün içindir" karşılığını verdi.

 

Independent Türkçe, ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU