Ukrayna'dan "tahıl gemisi" tepkisi: Türkiye'nin Kiev büyükelçisi dışişleri bakanlığına çağrıldı

Bakanlık sözcüsü, "Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi, bu kabul edilemez duruma açıklık getirmek için Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na davet edilecek" dedi

Ukrayna tahılını taşıdığı iddia edilen Rus bayraklı Zhibek Zholy gemisi / Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna tahılını taşıdığı iddia edilen Rus bayraklı geminin Karasu limanından ayrılmasına izin verilmesi sonrası Türkiye'nin Kiev büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

Bakanlık sözcüsü Oleg Nikolenko Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Çalıntı Ukrayna tahıllarıyla dolu Rus gemisi Zhibek Zholy'nin Türk yetkililere suç delili sunulmasına rağmen Karasu limanından ayrılmasına izin verilmesini esefle karşılıyoruz" dedi.

Nikolenko "Türkiye'nin Ukrayna Büyükelçisi, bu kabul edilemez duruma açıklık getirmek için Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'na davet edilecek" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Üst düzey bir Türk yetkili 4 Temmuz'da çalıntı Ukrayna tahılı taşıdığı iddia edilen Zhibek Zholy adlı Rus geminin Karasu açıklarında durdurulduğunu ve iddiaların titizlikle araştırıldığını söylemişti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise konuya ilişkin, "Gemi sanırım gerçekten Rus gemisi, Rus bandıralı. Sanırım Kazakistan'a ait, üzerindeki yük ise Estonya ve Türkiye arasındaki anlaşmaya göre ilerliyordu. Her şeyi kesin olarak anlamamız gerekiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna'nın Ankara büyükelçisi Vasyl Bodnar, 4 Temmuz'da Türk gümrük yetkililerinin Ukrayna'nın çalıntı olduğunu iddia ettiği tahılı taşıyan bir Rus kargo gemisine el koyduğunu iddia etmişti.

Ukrayna 1 Temmuz'da, Zhibek Zholy adlı geminin Türkiye tarafından alıkonmasını talep etmişti.

Sözkonusu gemi, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Karasu limanından ayrıldı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU