Birleşik Krallık hükümeti istifalarla sarsılıyor: Başbakan Boris Johnson görevi bıraktı

"Dünyanın en iyi işini bıraktığım için üzgünüm"

Muhafazakar Parti, 6 Haziran'da güven oylamasına gitmiş, Boris Johnson 148'e karşı 211 oyla kazanmıştı (Reuters)

Bileşik Krallık (BK) Başbakanı Boris Johnson istifa ettiğini duyurdu. 

Johnson bugün BK Başbakanlık Ofisi önünde yaptığı açıklamada, "Siyasette hiç kimse vazgeçilemez değildir" diyerek, Parlamento'nun talebi üzerine görevinden ayrıldığını açıkladı.

"Dünyanın en iyi işini bıraktığı için üzgün olduğunu" söyleyen Johnson, yeni başbakan seçimi için takvimin haftaya açıklanacağını belirtti.

Salı gününden beri 53 parlamenterin istifa ettiği Johnson hükümeti, en çalkantılı dönemlerinden birini yaşıyor.

Muhafazakar Parti'de Johnson'a yakın isimlerden istifa edenler arasında Maliye Bakanı Rishi Sunak, Ulaştırma Bakanı Grant Shapps ve Sağlık Bakanı Sajid Javid de yer alıyor. Sunak ve Shapss, salı günü istifalarını açıklarken Johnson'a da görevi bırakma çağrısı yapmıştı. Aynı gün 24 saat içinde 40 parlamenter istifasını duyurmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstifa dalgasını ne tetikledi?

Hükümeti sarsan istifalar, Muhafazakar Parti'nin Parlamento'daki Grup Yöneticisi Chris Pincher hakkındaki taciz iddialarına dair salı günü ortaya çıkan yeni bilgilerin ardından geldi.

Pincher'ın 28 Haziran'da başkent Londra'daki bir özel kulüpte aralarında bir parlamenterin de olduğu iki kişiyi elle taciz ettiği öne sürülmüştü.

Pincher ise daha sonra partide "çok fazla içki içtiğini ve kendini utandırdığını" söyleyerek istifa etmişti. Muhafazakar Parti içinde başlatılan soruşturmanın ardındansa Pincher'ın partiden ihraç edilmeyeceği açıklanmıştı.

Bunun ardından 6 kişi daha Pincer hakkında geriye dönük olarak "uygunsuz davranış" şikayetinde bulunmuştu. Söz konusu şikayetlerden bazıları 10 yıldan daha eski olaylara ait.

Salı günüyse Johnson'ın Pincher hakkındaki benzer şikayetlere dair 2019'dan beri bilgisi olduğu, buna rağmen hiçbir işlem yapmadığı ve Pincher'ı partinin grup yöneticisi olarak atadığı öne sürülmüştü. Başbakan da söz konusu iddiaları kabul etmiş ve pişman olduğunu söylemişti.

Johnson'ın açıklamalarına tepki gösteren parlamenterler de art arda istifa etmeye başladı.
 


"Partygate skandalı"

Son dönemde Johnson "Partygate skandalı" nedeniyle de gündemden düşmüyor.

Başbakanın Mayıs 2020 ile Nisan 2021 arasında, Kovid-19 tedbirleri kapsamında duyurulan sokağa çıkma yasağını ihlal ederek, BK Başbakanlık Konutu ve Ofisi'nin yer aldığı Downing Sokağı'nda 15 farklı etkinlik düzenlediği ortaya çıkmıştı.

İddialar üzerine açılan soruşturmayı yöneten üst düzey bürokrat Sue Gray'in raporunda, sabaha kadar süren partiler düzenlendiği belirtilirken, bunlara ait fotoğrafların basına sızması tepki toplamıştı.

Polis etkinliklere katıldığı tespit edilen 83 kişiye 126 para cezası kesmişti. Ceza alan kişiler arasında Johnson'ın yanı sıra eşi Carrie ve Sunak da vardı. 

Johnson yasaları çiğnediği için özür dilerken, eğlence amaçlı parti düzenlenmediğini ve iş toplantıları yapıldığını savunmuştu.

Ruanda planları

Johnson'ın ülkeye yasadışı yollardan giren kişileri Ruanda'ya gönderme planı da büyük tepki topladı.

14 Haziran'da sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararıyla son dakikada durdurulması gündem olmuştu.

Bunun üzerine karara tepki gösteren Johnson, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nden çekilmenin de yer aldığı bir dizi seçeneği gözden geçirdiklerini söylemişti.



Independent Türkçe, BBC, Telegraph, Guardian, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU