RTÜK'ten Halk TV ve Tele1'e ceza

Cezaların ardından Halk TV'nin sahibi Cafer Mahiroğlu ile RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medyada atıştı

Fotoğraf: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV ve Tele1'e üst sınırdan idari para cezası verdi.

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, Halk TV'de yayınlanan "Sözüm Var" programı hakkında hazırlanan raporu görüşen Üst Kurul, HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki'nin sözlerini inceledi. Yayında Tiryaki'nin "bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a defalarca saygınlık kazandırma çabalarını, suçu, suçluyu, terör ve terörist başını övmesini" yayıncılık ilkelerine aykırı bulan RTÜK, Halk TV'ye idari para cezası ve 3 kez program durdurma yaptırımı uyguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kurul, Halk TV'ye, "Kayda Geçsin" isimli programda, ana muhalefet liderinin sosyal medya üzerinden yaptığı asılsız açıklamaları yayınlayanlara uygulanan yaptırıma rağmen, tekrar söz konusu beyanları ekrana getirdiği gerekçesiyle üst sınırdan idari para cezası verdi.

Ayrıca Kuruldan, "18 Dakika" adlı programda, moderatör Merdan Yanardağ'ın "RTÜK bu kestiği cezalardan elde ettiği paraları nereye harcıyor?" sorusu, Üst Kurul'un Yunus Emre Enstitüsü ile gerçekleştirdiği ve önemli çıktıları olan uluslararası çalıştaylar hakkında iftiralar attığı gerekçesiyle Tele1'e üst sınırdan idari para cezası yaptırımı kararı çıktı.

Halk Tv'nin sahibi ile RTÜK Başkanı Twitter'da atıştı

Halk Tv'nin sahibi Cafer Mahiroğlu cezalara tepki gösterdi.

Mahiroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "RTÜK kendini aştı,ceza verdiği yayına yine ceza vermek için toplanıyor. Amaç; gözdağı vermek,seçimlerden önce korku iklimi yaymak.Dilini yutan yutsun,gözünü kör eden etsin,biz onlardan olmayacağız,hele konu ülkemizse. Doğruları söylemek için kimseden izin almayacağız. #korkmuyoruz" ifadelerine yer verdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin ise Mahiroğlu'nun paylaşımını alıntılayarak şunları kaydetti:

Müeyyideye konu olan yayın ihlalini tekrar yayınlarsanız elbette bir yaptırımı olacaktır. Konuyu çarpıtarak, halkı yanıltarak sözde mağduriyet üreten nezaketsiz tutumunuzu vicdanlara sevk ediyorum. İhlallerinize ise hukuk çerçevesinde gereği zaten yapılacaktır.

Şahin'e yanıt yine sosyal medyadan geldi. Mahiroğlu şunları kaydetti:

Hangi ülkede bir genel başkanın açıklamasını canlı yayınlamak suç? Hem AYM, hem AİHM kararları var: Konuğun canlı yayındaki sözlerinden kanal sorumlu tutulamaz. Kaldı ki Sn Kılıçdaroğlu konuk değil. Yaptığımız; bir siyasetçinin açıklamasını yayınlamak. Bu da kanalın temel işidir.

Kendinizi mahkeme yerine koyuyorsunuz. RTÜK Başkanı olduğunuza göre Sn Kılıçdaroğlu’nun sözlerinin suç olduğuna ilişkin bir mahkeme kararı olmadan ceza veremeyeceğinizi biliyor olmalısınız. Ayrıca bu sözleriniz ihsas-ı rey değil mi? Siz karar vermişsiniz, toplantıya ne gerek var?
 

 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU