Erdoğan, Mahmud ile basın toplantısı düzenledi: Son 10 yılda Somali'ye yaptığımız yardımların tutarı 1 milyar doları aştı

Ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, "Türkiye olarak kazan-kazan temelinde Afrika'daki kardeşlerimizle ilişkimizi artırmaya gayret ediyoruz" dedi. Mahmud ise Türkiye'ye Somali'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile baş başa görüşmelerinin ardından heyetler arası görüşme yaptı.

Görüşmeler sonrası iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine geçildi. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Somali'ye her alanda destek verdiklerini ve vermeye devam ettiklerini belirten Erdoğan, "Birçok kurumumuz sahada faaliyetlerini sürdürüyor. Önemli sayıda sivil toplum kuruluşları da Somali'nin yanında yer alıyor" dedi.

Son 10 yılda Somali'ye yapılan yardımların tutarı 1 milyar doları aştığını da belirten Erdoğan şunları söyledi:

Bugün Somali'nin birçok alanda gelişme gösterdiğini görmekten memnuniyet duyuyorum. Önümüzdeki dönemde kıymetli kardeşimin liderliğinde görev alacak hükümete şimdiden başarılar diliyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmelerde Türkiye-Somali ilişkilerini ele aldık. Somali'de hükümetin kurulmasının ardından hızla gerekli adımların atılması konusunda mutabık kaldık. Görüşmelerimizde ayrıca bölgesel meseleleri de ele alarak Somali'nin istikrarının tüm Afrika için taşıdığı öneme vurgu yaptık. 1000 özel harekat polisine eğitim verdik. Türkiye olarak Somali'nin terörle mücadelesine katkımızı buradan söylüyorum. Türkiye olarak kazan-kazan temelinde Afrika'daki kardeşlerimizle ilişkimizi artırmaya gayret ediyoruz. Kıymetli kardeşim Şeyh Mahmud'a ve heyetine ziyareti için teşekkür ediyorum.

Cumhurbaşkanı Mahmud: Kovid-19 ile mücadelemizde Türkiye'nin bize verdiği mücadeleden dolayı teşekkür etmek isterim

Erdoğan'dan sonra konuşma yapan Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ise, Türkiye'ye desteklerinden dolayı teşekkür etti.

"İnsanların kabiliyetlerinin geliştirilmesi, sağlık ve eğitim gibi yatırımlar başta olmak üzere bize verdikleri desteklerden dolayı memnuniyet duyuyoruz" diyen Mahmud, "Kovid-19 ile mücadelemizde Türkiye'nin bize verdiği mücadeleden dolayı teşekkür etmek isterim" ifadelerini kullandı.

Mahmud şunları söyledi:

Kuraklıkla mücadelemize öncülük etmesi için bir özel temsilci atadım. Kuraklığın neden olduğu insani durum Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmemizde ele aldığımız konulardan biriydi. Bu vesileyle tekrar Türk kardeşlerimize bu konuda destek vermeleri için çağrıda bulunmak istiyorum, daha önce de olduğu gibi. Dayanışmanız ve desteğiniz Somalili insanların hayatlarının kurtarılmasına neden olacak ve hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Somali, Türkiye'yi önemli bir ortak, Somali halkının güvendiği vazgeçilmez bir dost olarak görmektedir. Kardeşim Cumhurbaşkanı Erdoğan'a özel gayretlerinden dolayı şükranlarımı sunmak istiyorum. 2011 yılında Somali'ye gerçekleştirdiğiniz ilk ziyaretinizle iki ülke ilişkileri arasındaki temelleri daha da geliştireceğinden eminim.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU