Ukrayna çalıntı tahıl taşıdığından şüphelendiği üç gemiyi daha Türkiye'den araştırmasını istedi

Ukrayna Başsavcılığı gemilerin yüküne ve Türk limanlarına girişine dair belgeleri sunmasını istedi

Fotoğraf: AA

Ukrayna, Rus işgali altındaki bölgelerden tahıl çalındığı iddialarının araştırılması kapsamında üç Rus menşeli geminin daha soruşturulması için Türkiye'den yardım istedi.

Reuters tarafından görülen 13 Haziran tarihli bir mektupta Ukrayna Başsavcılığı Türkiye Adalet Bakanlığı'ndan, çalındığını iddia ettiği tahılın taşınmasında rol aldığından şüphelendiği ismini verdiği üç gemiyi araştırmasını ve operasyonlarına dair delil sunmasını istedi.

Ukrayna'nın işgal altındaki Kherson gibi bölgelerinden çalındığı iddia edilen tahılın sevkiyatına dahil olduğundan şüphelenilen Mikhail Nenashev, Matros Pozynich ve Matros Koshka gemileri Equasis veri tabanına göre Batı'nın yaptırım getirdiği Rus devlet şirketi United Shipbuilding Corporation'ın iştirakine ait. Rus şirket henüz açıklama talebine yanıt vermedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektupta gemilerin Kırım'ın başlıca tahıl limanı Sevastopol'den Nisan ve Mayıs ayında hareket ettiği belirtilirken, başsavcılık Ankara'dan gemilerin yüküne ve Türk limanlarına girişine dair belgeleri sunmasını istedi. Rusya, 2014'te Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak etmişti.

United Shipbuilding Corporation şirketinin Rus işgali altındaki Ukrayna bölgelerinden tahıl sevkiyatı yaptığı tespit edilirse, Kiev'in çalındığını iddia ettiği ürünleri Rus devlet kontrolündeki kuruluşların ihraç ettiğine dair ortaya çıkan delillere bir yenisi eklenmiş olacak.

Başsavcılık, 13 Haziran tarihli mektupta gemilerin Sevastopol limanından çıkarken takip mekanizmalarını kapattığını belirtti.

Reuters mektupta adı geçen gemilerin yükündeki tahılın çıkış noktasını ya da nereye gönderildiğini bağımsız olarak tespit edemedi.

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Ukrayna Rusya'yı Ukrayna tahılını çalmakla suçluyor ancak Rusya bu suçlamaları reddediyor.

Üst düzey bir Türk yetkili, Pazartesi günü çalıntı Ukrayna tahılı taşıdığı iddia edilen Zhibek Zholy adlı Rus geminin Karasu açıklarında durdurulduğunu ve iddiaların titizlikle araştırıldığını söylemişti.

 

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU