Uygulamalı sinirbilimci, "en kötüsü olacak" düşüncesini yenmenin 4 yolunu paylaştı

Patricia Riddell, kişinin kendisine daha şefkatli davranması gerektiğini yazdı

Patricia Riddell, geleceğe yönelik karamsar düşüncelerin uzun vadede alışkanlığa dönüşebileceğini belirtti (Unsplash)

Uygulamalı sinirbilim uzmanı Patricia Riddell, "en kötüsü olacak" düşüncesini yenmek için uygulanabilecek farklı yöntemleri yazdı.

Birleşik Krallık'taki Reading Üniversitesi'nden Riddell, uzun süre boyunca "en kötüsü olacak" şeklinde düşünmenin, gelecekte yaşanabilecek olaylara dair olumsuz bir zihinsel ve duygusal tepki yarattığını belirtti.

Sinirbilimci bu düşünce şeklinin aşılabilmesi için 4 farklı öneri sundu.

1 - Kararlarınızı sabah verin

Riddell, çoğu kişinin geceleri gelecek hakkında daha kaygılı hissettiğine dikkat çekerek, uykudayken beynin rasyonel düşünceyle ilişkili kısmında aktivitenin azaldığını, bunun yerine duygusal kısımdaki hareketliliğin arttığını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geceleri uyanık olduğumuzda beynimizin bu duygusal kısmıyla düşündüğümüzü ifade eden araştırmacı, uykusuzluğun da tehdit olarak algıladığımız şeylerin sayısını artırabileceğini vurguladı.

Riddell, belirli kararları alırken, beynin dinlenmiş halde olduğu sabah saatlerinin tercih edilmesinin daha uygun olduğunu belirtti.

2 - İçinizdeki eleştirel sese daha şefkatli olmayı öğretin

Uygulamalı sinirbilimci, kişinin içindeki eleştirel yanın "en kötüsü olacak" düşüncesini tetikleyen etmenlerden biri olduğunu ifade etti.

Riddell, eleştirel sesin aşırıya kaçtığı durumlarda kişinin kendisine bir başkasının gözünden bakarak daha şefkatli davranabileceğini ve kendisiyle daha sakin bir diyalog kurabileceğini yazdı.
 


3 - Daha iyi bir hikaye kullanın

Araştırmacı, geleceğe dönük olumsuz düşüncelerle baş ederken, olayların hangi açılardan yolunda gidebileceğini hayal etmenin faydalı bir davranış olduğunu belirtti.

Bu yöntemin kaygıyı azaltabileceğini yazan Riddell, kişinin kendisine anlattığı hikayeleri daha olumlu hale getirmesinin de önemli olduğunu ifade etti.

Uzman, böylece kendimize söylediğimiz çoğu şeyin aslında bir hikayeden ibaret olduğunu görebileceğimizi belirterek, olumlu hikayelere tutunmanın önemini vurguladı.

4 - Kendinize nazik davranın

Riddell, kendilerine ve başkalarına empatiyle yaklaşan kişilerin bile kendilerine nazik davranmakta güçlük yaşadığını yazdı.

Uygulamalı sinirbilimci, diğer kişilere danışmanın ve onlarla iletişim kurmanın kişinin kendisine daha anlayışlı davranmasını sağlayabileceğini, bunun da geleceğe dönük karamsar düşünceleri engelleyebileceğini ifade etti.



Independent Türkçe, Science Alert, Conversation

DAHA FAZLA HABER OKU