Rusya - Ukrayna savaşı astrologlara yaradı

"Nükleer savaş çıkacak mı?", "Rusya, Ukrayna harekatını kazanacak mı?", "Oğlum hayatta kalacak mı?" gibi sorular popüler

Ukraynalı astrolog Olena Umanets, danışanlarının kendisine nükleer savaş ihtimalini sorduğunu söyledi (AFP)

Şubat sonlarında Rusya'nın saldırısıyla başlayan Ukrayna savaşı 132. gününe girerken çatışmalar da sürüyor. Diğer yandan savaşın etkileri Rusya'daki gündelik hayata çok farklı şekillerde yansıdı. 

Fransız haber ajansı AFP, astrolojinin moda olmasını ele aldı. Astrologlar ve medyumlara zaten öteden beri ilgisi olan Rus halkının özellikle son yıllarda daha da bu konulara gömüldüğü bildirildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin ikinci büyük şehri St. Petersburg'da Elena Korolyova'nın evine gidenler, önce kitapların arasında dolaşan iki kediyi görüyor. Sonra da gözlüklü kadın, onlara geleceğe dair yorumlar yapıyor. 

63 yaşındaki Korolyova, "İnsanlar dünyanın geri kalanıyla bağları kesilen Rusya'da ne olacağını bilmek istiyor" diyor.

Aslında dilbilimci olan kadın, gelenlere Moskova'nın hem ekonomik krizi atlatacağını hem de savaştan zaferle çıkacağını söylüyor:

Küresel kargaşa eylülde yoğunlaşsa da Rusya istikrarlı ve müreffeh bir şekilde çıkacak.

Seans başına 5 bin ruble (yaklaşık 1400 lira) talep eden Korolyova, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in asker gönderdiği şubattan beri müşterilerinin arttığını belirtirken kaç kişinin geldiğini gizliyor.

Diğer yandan Rusya'nın arama motoru Yandex'teki veriler, artışın boyutunu ortaya koyuyor. 19 Şubat'ta 42 bin 900 kişi "astrolog" kelimesini aratırken bu sayı 5 Mart'ta 95 bine fırladı. 

Koronavirüs pandemisini önceden bildiğini söyleyerek isim yapan Konstantin Daragan da ülkesinin zaferinden emin. Yakın zaman önce sosyal medyada "Rusya çatışmadan sonra dünyanın merkezi olacak" ifadesini kullandı.

Ordunun tamamıyla ele geçirmeye çalıştığı Donbas'tan olan Daragan, geçmişte bakanlara, bankerlere ve Ukrayna'nın istihbarat servislerinin mensuplarına danışmanlık yaptığını söylüyor. 

Eski havacılık mühendisi, 2014'te Ukrayna'da Batı yanlılarının iktidara gelmesinin ardından Moskova'ya taşınmış. O da işlerin patladığını söylüyor. Klasik Astroloji Okulu'ndaki öğrencilerinin sayısı son istilayla birlikte iki katına çıkarak 200'ü bulmuş.

Moskova merkezli bağımsız kamuoyu araştırma merkezi Levada Merkezi'nden sosyolog Aleksey Levinson, kafası karışan Rusların gerçekliği anlandırmak için yıldızları okumaya çalıştığını söyledi:

Çökmüş bir evrenle yüz yüze gelince bazıları liderlerindense yıldızları kılavuz ediniyor. Günümüz astrolojisi, bir çeşit psikoterapi ya da yeni bir din.

Daragan'ın öğrencilerinden Anna Markus da dünyada yaşananların mantığını kavramak için yıldızlara baktığını ifade ediyor:

Rusya bu çatışmanın tek failiymiş gibi gösteriliyor ama gerçek failin üçüncü bir ülke olduğu aşikar.

50'li yaşlarındaki kadın, ABD'nin suçluluğunu gösteren bir yıldız haritasına sahip olduğunu öne sürüyor.

Savaşın öteki tarafındaysa yıldızlar tam tersini söylüyor. Ukrayna'nın meşhurlarından astrolog Vlad Ross, Putin'in 2023 martını atlatamayacak kadar hasta olduğunu iddia ediyor. 

Meslektaşı Angela Pearl de bir milyondan fazla izlenen videosunda "Zaferimizin eli kulağında" diyerek ülkesine umut aşılıyor. 

 

Independent Türkçe, AFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU