İsrail, Türkiye'deki ticaret ataşeliğini yeniden açacak

İsrail Ekonomi Bakanı Orna Barbivai, "On yıldan uzun süre sonra, iki ülke arasında ortak bir ekonomik konferans düzenlemeyi amaçlıyoruz" dedi

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret 2021'de yüzde 30 artarak 7.7 milyar dolara ulaştı / Fotoğraf: AA

 İsrail ve Türkiye on yıldan uzun süredir gergin olan diplomatik ilişkileri yeniden kurmaya çalışırken, İsrail Türkiye'deki ekonomi ve ticaret ataşeliğini yeniden açacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye ve İsrail'in ilişkilerinin gerilmesine neden olan İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar nedeniyle iki ülke 2018'de büyükelçileri sınır dışı etmişti.

Geçen aylarda ise Avrupa'nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltacak bir seçenek olarak İsrail ve Türkiye arasında doğalgaz boru hattı kurulması fikrinin tekrar gündeme gelmesi iki ülke arasında ikili ilişkileri geliştirmek için bir fırsat olarak görüldü. 

İki ülke arasındaki tücaret yüzde 30 arttı

Yıllarca süren anlaşmazlığa rağmen İsrail ve Türkiye arasındaki ticaret devam etti ve Türkiye, İsrail'in en önemli ortaklarından biri olmaya devam ediyor. İki ülke arasındaki ticaret 2021'de yüzde 30 artarak 7.7 milyar dolara ulaştı.

İsrail Ekonomi Bakanı Orna Barbivai, "Ticaret ataşeliğinin yeniden açılması, İsrail'in Türkiye ile ekonomik ilişkilerini güçlendirme taahhüdünü gösteriyor. On yıldan uzun süre sonra, iki ülke arasında ortak bir ekonomik konferans düzenlemeyi amaçlıyoruz" dedi.

Bakanlık, söz konusu adımın şu anda Türkiye'ye ihracat yapan 1,500'den fazla İsrailli şirkete destek olacağını açıkladı.

 

Reuters, 

DAHA FAZLA HABER OKU