James Webb 12 Temmuz'da ilk resmi görüntüsünü yayımlayacak: Peki ne göreceğiz?

İlk veriler arasında "evrenimizin şimdiye kadar çekilmiş en derin görüntüsü" yer alacak

10 milyar dolarlık uzay teleskobu, 25 Aralık 2021'de Ariane 5 adlı kargo roketiyle fırlatılmıştı (Avrupa Uzay Ajansı)

Yenilikçi James Webb Uzay Teleskobu, ilk tam renkli görüntülerini ve spektroskopik (maddenin özelliklerinin, emilen ve salınan parçacıklar, ışık, veya ses aracılığıyla incelenmesi) verilerini 12 Temmuz 2022'de yayımlamaya hazırlanıyor.

NASA'nın Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı'yla birlikte işlettiği uzay teleskobunun ilk resmi gözleminden elde edilen bu veriler bir törenle açıklanacak.

NASA yöneticisi Bill Nelson'a göre, teleskoptan gelen ilk veriler arasında "evrenimizin şimdiye kadar çekilmiş en derin görüntüsü" yer alacak.

Nelson, teleskobun hangi nesnelere odaklandığına dair fazla ayrıntı vermedi ama merakla beklenen verilerin şimdiye kadar görülen en eski nesneleri içereceğini aktardı:

İnsanlığın daha önce hiç görmediği kadar uzakta olacak. Webb'in neler yapabileceğini ve yapacağını yeni yeni anlamaya başlıyoruz.

Bu arada Webb Teleskobu, şimdiye kadar kullanılmış en büyük ve en karmaşık gözlemevi diye niteleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Webb'in yeni görüntüsü, kabaca 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği varsayılan Büyük Patlama'dan sadece birkaç yüz milyon yıl sonra oluşmuş ilk galaksilerin yer aldığı Hubble görüntülerini geride bırakabilir.

Uzay teleskobunun zaten kısa süre içinde emekli olması planlanan Hubble Teleskobu'nun yerini alması bekleniyor.

Bu arada NASA'daki başka yetkilli isimler de Webb Teleskobu'nun ilk verilerinde ne görebileceğimize dair bazı ipuçları açıkladı. Ajansın bilim misyonlarından sorumlu müdür yardımcısı Thomas Zurbuchen şu ifadeleri kullandı:

Geceleri yıldızlı gökyüzüne bakarak merak ederiz: Başka yerde hayat var mı? İşte bizi uyanık tutan bu gezegenlere bakacağız.

NASA'nın Washington'daki genel merkezinde Webb'in operasyonlarında görev alan Eric Smith ise "Evrenimizle ilgili inanılmaz derecede heyecan verici bir keşif döneminin eşiğindeyiz" dedi:

Webb'in ilk tam renkli görüntülerinin yayımlanması, hepimizin durup insanlığın daha önce hiç görmediği bir manzaraya hayran kalması için eşsiz bir fırsat sunacak.

Smith, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu görüntüler onlarca yıllık özverinin ve hayallerin doruk noktası olacak. Ama aynı zamanda sadece başlangıç.

Merakla beklenen veriler 12 Temmuz'da Türkiye saatiyle 17.30'da paylaşılacak. Etkinlik NASA'nın internet sitesinden ve sosyal medya hesaplarından canlı izlenebilecek.

 

Independent Türkçe, Space, NASA, Futurism

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU