Bakan Bilgin: Türkiye'de açlık sınırı 3 bin 600 ile 4 bin lira arasında

"Sendikalar kendince çalışma yapıyor. Bunlar bilimsel olarak yapılmış çalışmalar değil"

Fotoğraf: AA

Asgari ücret zammı için 'açlık sınırının altında' eleştirilerine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

24 TV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bilgin, cuma günü asgari ücrete yapılan yüzde 30'luk ara zammın 6 bin 391 liralık açlık sınırının altında kaldığı eleştirilerine şöyle yanıt verdi:

Açlık sınırının 6 bin lira olduğunu kim söylüyor. Sendikalar kendince çalışma yapıyor. Bunlar bilimsel olarak yapılmış çalışmalar değil. Türkiye’deki açlık sınırı 3 bin 600 lira ile 4 bin lira arasındadır. Yüzde 42'lik artış ciddi bir artıştır. Bu enflasyon şartları içerisinde çok yüksek değildir. Biz daha fazla vermek isterdik. Memur ve memur emeklisine yüzde 42 düzeyinde bir zam oranını gerçekleştireceğiz. Devlet 90 milyar lira alacağından vazgeçti. Çalışanları için vazgeçti. Devlet elini taşın altına fazlasıyla koydu. Tüm kamu çalışanları bu artıştan (memur zammı) istifade edecek.

Bakan Bilgin’in “bilimsel olmamak”la suçladığı açlık sınırı rakamlarını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) 1987’den beri her ay detaylı bir şekilde açıklıyor. Konfederasyonun haziran ayı verilerine göre açlık sınırı 6 bin 391 liraya, yoksulluk sınırı 20 bin 818 liraya, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti 8 bin 313 liraya yükselmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU