İçişleri Bakanlığı'ndan Özdağ'a suç duyurusu: Bunun açık bir iç savaş kışkırtıcılığı olduğunu değerlendiriyoruz

Zafer Partisi Genel Başkanı Özdağ'ın 'Türkiye'de iç savaş çıkacağı' iddiaları ile ilgili konuşan Çataklı, "Bunun çok açık bir iç savaş kışkırtıcılığı olduğunu değerlendiriyoruz ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız" dedi

Fotoğraf: AA

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda düzenlediği "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda açıklamalarda bulundu.

Göçle mücadeleye ilişkin veriler paylaşan Çataklı, haziranda 4 bin 659'u denizlerde olmak üzere toplam 33 bin 465 göçmen ve 612 organizatörün yakalandığını söyledi.

Çataklı, "Ülkesine geri dönen Suriyeli sayısı 509 bin 791 ve güncel olarak kayıt altında olan Suriyeli sayısı 3 milyon 648 bin 983'tür. Yılbaşından bu yana sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı 48 bin 233, haziran ayında sınır dışı edilen düzensiz göçmen sayısı ise 16 bin 710" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Terörle mücadele

Terörle mücadeleye yönelik operasyonların kesintisiz sürdüğünü vurgulayan Çataklı, şunları kaydetti:

Haziranda içeriğinde ilkbahar/yaz ve Eren Abluka'nın da bulunduğu terör örgütü PKK'ya yönelik faaliyetlerimiz kapsamında kırsal alanda 8'i büyük, 61'i orta çaplı olmak üzere toplam 12 bin 654 kırsal operasyon ve tüm terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve iş birlikçilerine yönelik olarak 1421 operasyon yapılmıştır. Bu operasyonlarda aralarında biri liste dışı, biri gri, 2'si turuncu, 2'si mavi kategoride aranan teröristlerin de bulunduğu toplam 142 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Ayrıca haziran içerisinde terör örgütlerine yardım, yataklık yaptığı ve örgütlerle irtibatlı olduğu değerlendirilen 2 bin 791 şüpheli gözaltına alınmış ve bunlardan 405'i tutuklanmıştır. Tüm terör operasyonları neticesinde haziranda 93 sığınak, barınak, mağara kullanılamaz hale getirilmiştir, 59 silah, 21 mayın/EYP, 122 el bombası, 580 kilogram patlayıcı madde, 7 bin 893 muhtelif mühimmat ele geçirilmiştir. Bunun yanı sıra haziranda toplam 16 terör eylemi engellenmiştir.

"Bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız"

Çataklı, HDP kongresinde terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın posterini açmak isteyenlere yönelik gözaltı sayısına ilişkin soruya, "Kolluk birimlerimiz, Ankara Emniyet Müdürlüğümüz bu konudaki çalışmaları halen sürdürüyor. Şu ana kadar 6 yakalama ve gözaltı var, 15 şahsın da yakalanmasına dönük çalışmalar devam ediyor. İlave tespit ve diğer çalışmalar da devam ettiği için bu sayı değişkenlik gösterebilir" yanıtını verdi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın "sığınmacılar nedeniyle Türkiye'de iç savaş çıkacağı" iddialarının hatırlatılması üzerine Çataklı, "Bunun çok açık bir iç savaş kışkırtıcılığı olduğunu değerlendiriyoruz ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Çataklı, Suriyelilerin Kurban Bayramı izni kapsamında ülkelerini ziyarete gidip gidemeyeceklerine ilişkin soruyu, "Suriyeliler, bayram izni kapsamında ülkelerine gidip geri gelemezler. Yoksa gönüllü geri dönüş açık, isteyen geçici koruma altındaki Suriyeliler, ülkelerine geri dönebilirler ancak bayram izninde gidip geri dönüş söz konusu değil" şeklinde cevapladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU