TÜİK'in enflasyon rakamlarına tepki: Erdoğan için suç işlemeyi bırakın

TÜİK'in açıkladığı rakamların gerçeği yansıtmadığını iddia eden siyasiler tepkilerini dile getirdi

Fotoğraf: AA

TÜİK'in internet sitesinde yayımlanan verilere göre tüketici fiyatları haziranda aylık bazda yüzde 4,95 artarken, yıllık enflasyon yüzde 78,62'ya çıktı. 

TÜİK'in açıklamalarının ardından muhalefet kanadından rakamlara tepki geldi.

Kılıçdaroğlu: Emeklinin, memurun cebinden çalmak demektir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Bağımsız ekonomist ve araştırmacıların yer aldığı Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) yıllık enflasyon oranının yüzde 176 olarak açıkladığını hatırlatarak "Market ortada. TÜİK’in bu yalanı, emeklinin, memurun cebinden çalmak demektir. Erdoğan için suç işlemeyi bırakın, sorumlusu siz olacaksınız!" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akşener: Bay Kriz'in öngörüsüzlüğü tam gaz devam ediyor

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de geçen hafta partisinin grup toplantısına yaptığı açıklamanın videosunu da eklediği paylaşımında şunları kaydetti:

Geçtiğimiz hafta, 2022 yılı Bütçe Kanunu'nda %9,8 olarak öngörülen enflasyonun, %73,5'e ulaşmasındaki rezaleti dile getirmiştik. Bugün ise TÜİK'in açıkladığı rakamlarla bile #enflasyon %78,6'ya tırmandı. Yani Bay Kriz'in öngörüsüzlüğü tam gaz devam ediyor...

Çerkezoğlu: Ekmeğimizle oynama

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı haziran ayı enflasyon rakamlarının halkın hissettiği rakamlardan çok farklı olduğunu söyledi.

Çerkezoğlu, “TÜİK’i asgari ücretlinin, emeklinin, dar gelirlinin enflasyonunu ayrıca hesaplamaya çağırıyoruz. Kamusal verileri tahrif etmek, buna girişmek büyük sorumluluktur, suçtur. İktidarın direktifleri doğrultusunda enflasyon açıkladığınızda bilin ki milyonlarca işçinin emekçinin, onların çocuklarının, daha doğmamış çocuklarının vebali TÜİK’in boynunda olacaktır. TÜİK gerçekleri açıkla, Ekmeğimizle oynama" dedi.

Babacan: Gerçek enflasyonu çok çok iyi biliyoruz

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da tepki gösterenler arasındaydı. Babacan paylaşımında "Yine maşallah çok hassas tartmışlar. Enflasyon yüzde 78,62 imiş. Bizler markete, pazara, çarşıya çıkıp alışveriş yapıyoruz. Ve neredeyse yüzde 200’e varan gerçek enflasyonu çok çok iyi biliyoruz" dedi.

Ağbaba: İktidar, asgari ücretliye TÜİK zammını bile çok gördü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ise "TÜİK, halkın gerçek enflasyonunu saklayarak bugün memurun ve emeklinin maaşına en az yüzde 28,65 oranında el koydu. Eğer asgari ücrete yüzde 30 değil de altı aylık enflasyon farkına göre zam verilmiş olsaydı, asgari ücret 5 bin 500 TL değil 6 bin 54 TL olacaktı. İktidar, asgari ücretliye TÜİK zammını bile çok gördü" dedi.

Davutoğlu: Sizin ekonomistliğiniz bu kadar

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil zira faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz" demesinin üstünden tam 11 ay geçtiğini hatırlatarak "O gün enflasyon yüzde 18.9 idi. Şimdi TÜİK verileri ile bile yizde 78.6. İşte sizin ekonomistliğiniz bu kadar" ifadelerini kullandı.

Oluç: Her bir emeklinin en az 1000 lirası, her bir kamu emekçisinin ise en az 2 bin lirası çalınmış oldu

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç da Meclis'te düzenlediği basın toplantısında TÜİK'in açıklamalarını değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) açıklamasına göre, İstanbul'da yıllık enflasyonun yüzde 94'ü geçtiğini aktaran Oluç, TÜİK'in açıkladığı rakamların hem İTO'nun hem de bağımsız araştırmacıların açıkladığı enflasyon rakamlarından farklı olduğunu kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Enflasyonu kontrol altına aldık" açıklaması yaptığını anımsatan Oluç, "Aslında Nureddin Nebati'nin söylediği 'TÜİK'i kontrol altına aldık' bunu söylüyor" ifadesini kullandı.

Bakan Nebati'nin "Gıda da çok iyi durumdayız" ifadelerini de eleştirerek, artan gıda fiyatlarına örnek veren Oluç, "Gıdada çok iyi durumda nasıl oluyoruz onu anlayamadık? Adalet ve Kalkınma Partisi yetkilileri, halkın cebine 3 kuruş daha fazla girmesin diye büyük bir çaba içindeler. TÜİK hileleri ile her bir emeklinin en az 1000 lirası, her bir kamu emekçisinin ise en az 2 bin lirası çalınmış oldu" diye konuştu.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU