İsrail'in 2022'de katlettiği Filistinlilerin sayısı geçen yıla göre yüzde 46 arttı

İsrail, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te ocak ve haziran arasında 60 Filistinliyi öldürdü

Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile, 11 Mayıs'ta İsrail askerlerinin  Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda öldürülmüştü (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 2022'nin ilk yarısında İsrail güvenlik güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te öldürdüğü Filistinlilerin sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 arttığını bildirdi.

Komiserliğin Filistin biriminin iki gün öne yayımladığı rapora göre bu sene ocak ve haziran arasında 60 Filistinli öldürülürken bu sayısı 2021'de 41'di.

Raporda 2021'in tamamında toplamda 78 Filistinlinin İsrail kolluk kuvvetleri tarafından katledildiği yazıldı.

BM, İsrail Savunma Kuvvetleri, İsrail Sınır Polisi ve İsrail Polisi gibi güvenlik güçlerini uluslararası hukuka aykırı hareket etmekle suçladı:

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin takip ettiği olayların çoğu, İsrail güçlerinin uluslararası insan hakları hukukuna tamamen aykırı bir şekilde ölümcül güç kullandığını gösterdi.

İsrail kuvvetlerinin bazı olaylarda tehdit olduğunu öne sürdüğü kişilere karşı "son değil ilk çare olarak öldürücü güç kullandığının görüldüğünü" yazan BM, bazı örnekler verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunlar arasında 10 Nisan'da Batı Şeria'nın Beytüllahim kentindeki Husan kasabasında İsrailli askerlerin dur ihtarına uymayan ve öldürülen Ghada İbrahim Ali Sabateen yer aldı.

10 Mayıs'ta El Bireh'te göğsünden vurularak öldürülen 16 yaşındaki Filistinliyse bir başka örnek. BM, gencin askerler için bir tehdit oluşturmadığını yazdı.

Raporda, 7 Mart'ta 2 İsrailli polisi bıçaklayan ve ardından öldürülen 22 yaşındaki Filistinliye de yer verildi. BM, İsrail polisinin "bilincini kaybeden ve yerde yaralı halde yatan saldırganın vücuduna ve başına ateş ettiğini" vurguladı.

Ayrıca İsrail kuvvetlerinin silahla vurarak öldürdüğü Filistinlilerle ilgili şeffaf soruşturma yürütülmesi çağrısı yapıldı:

Bu ihlallerde yaygın bir hesap verilebilirlik eksikliği var. Cezasızlık daha fazla ihlalin meydana gelmesine yol açıyor. Sorumlu bulunan herkes ihlallerin ağırlığıyla orantılı şekilde cezai ve disiplin yaptırımları uygulanarak hesap vermelidir.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, i24NEWS

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU