Ticari kredi faizi 37 ayın zirvesine çıktı KKM'ye geçiş hızı yavaşladı

Hazine, Merkez Bankası ve BDDK'nın üst üste aldığı makroihtiyati önlemler ticari kredi faizlerini yükseltti. KMH ve kredi hariç TL ticari kredi faizleri yüzde 28,01 ile üç yılın zirvesine çıktı

Fotoğraf: AA

KMH ve ticari kredi kartları hariç ortalama faizler geçen hafta itibariyle yüzde 28,01 ile 24 Mayıs 2019'dan sonraki en yüksek seviyesine çıktı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkez Bankası verilerine göre bankaların TL bazlı ticari kredilere uyguladığı faiz oranı 24 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 26 baz puan artışla yüzde 27,35'e yükseldi. Ticari kredili mevduat hesabı ve ticari kredi kartları hariç TL ticari kredi faizleri ise 15 baz puan yükselişle yüzde 28,01'e çıktı.

TL bazlı konut kredi faizleri 6 baz puan azalışla yüzde 18,24'e, taşıt kredi faizleri 97 baz puan azalışla yüzde 24,72'e ve ihtiyaç kredi faizleri 116 baz puan azalışla yüzde 30,66'ya geriledi. Dolar bazlı ticari kredilerin faiz oranı aynı haftada 95 baz puan azalışla yüzde 6,59'a, Euro bazlı ticari kredilerin faiz oranı 12 baz puan azalışla yüzde 5,09'a düştü.

KKM artışında yavaşlama var

Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık ve ihbarlı döviz mevduat hesaplarına uyguladığı yüzde 1,5 komisyon oranını yüzde 5'e yükseltti. Bu durum bankaların maliyetini artırırken finans uzmanları bankacılık sektörünün müşterilerini kur korumalı TL mevduata yönlendirme ısrarlarının artacağı yorumunu yaptı. BDDK verilerine göre KKM hacmi de 1 trilyon 18 milyar 197 milyon liraya yükseldi. Ancak KKM'nin artış hızı oldukça yavaşladı.

Haberin tamamı için tıklayınız

 

Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU