Bağımsızlık referandumu sonrası durdurulan Diyarbakır-Erbil seferleri yeniden başlıyor

Diyarbakır-Erbil seferleri 25 Eylül 2017’den beri yapılmıyordu

Fotoğraf: AA

Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Mehmet Kaya, “Şubat ayında Erbil ile Diyarbakır arasındaki uçuşların başlayacağı müjdesini vermek istiyorum” dedi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Diyarbakır için önemli bir ticaret potansiyeli taşıdığını vurguladı. Kaya, iki kent arasındaki uçuşların başlamasının Diyarbakır ekonomisine önemli bir katkı yapacağını söyledi.

Bağımsızlık referandumuna kim ne tepki vermişti?

IKBY, Türkiye, Bağdat yönetimi ve İran'ın tepkisine rağmen 25 Eylül 2017’de tartışmalı referandumu düzenlemiş ve sandıktan yüksek bir oranla 'evet' çıkmıştı. Referandum kararına komşu ülkeler tehpkiyle yanıt vermişti.

Irak

Merkezi Irak Hükümeti, Erbil ve Süleymaniye'ye uluslararası uçuşları askıya alarak, sadece yurt içi uçuşlara izin vereceğini açıkladı. Bağdat yönetimi ayrıca sınır kapılarının kontrolünü de geri istedi.

İran

Tahran da, Irak merkezi hükümetinin talebi üzerine IKBY ile sınır kapılarından giriş-çıkışları yasaklayıp, Kürt bölgesinden kalkan uçaklara İran hava sahasını kapattı. Ayrıca IKBY'ye yakın yayın kuruluşlarının Tahran büroları kapatıldı.

Türkiye

Ankara ise daha çok sınır geçişleri ve petrol ihracatı üzerinden tepkisini ortaya koydu. Referandumu “Türkiye’ye ihanet” olarak tanımlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bundan sonra Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi bakalım petrolünü nereye akıtacak ya da satacak? Vana bizde. Kapattığımız anda o iş de bitti” ifadelerini kullanmıştı.

İstanbul, Ankara ve Diyarbakır’dan Erbil ve Süleymaniye’ye tüm uçak seferleri durduruldu. 

Türkiye 27 Mayıs 2018’de İstanbul-Erbil seferlerinin tekrar başlamasına izin verdi ama Süleymaniye uçuşları henüz başlamış değil.
 

DAHA FAZLA HABER OKU