NASA, Dünya'ya doğru ilerleyen devasa kuyrukluyıldızın görüntüsünü paylaştı

Bu en uzak aktif kuyrukluyıldız yakın zamanda Dünya'nın yakınından geçecek

Hubble Uzay Teleskobu'nun C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyrukluyıldızı görüntüsü (NASA)

NASA, keşfedildiği dönemde en uzak aktif kuyrukluyıldız unvanını alan ve Güneş Sistemi'nin içlerine doğru ilerleyen gök cisminin bir astrofotoğrafçı tarafından çekilen portresini paylaştı.

Amatör gökbilimci Jose Chambo, 20 Haziran'da C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyrukluyıldızının bir görüntüsünü yakaladı. Gök cisminin Dünya'ya uzaklığı şu anda 300 milyon kilometreden daha az. Ayrıca 14 Temmuz'da epey mesafe kat ederek gezegenimize en yakın konumuna, aralık ayında ise Güneş'e en yakın konumuna gelecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

18 kilometre çapında bir çekirdeğe sahip devasa bir kuyrukluyıldız olan C/2017 K2 (PanSTARRS), ilk defa 2017'de 2,4 milyar kilometre uzaklıkta keşfedildiğinde halihazırda koma üretiyordu. Koma, Güneş'in kuyrukluyıldızı ısıttığı sırada açığa çıkan bir gaz bulutu. Parlayan komanın küçük bir teleskop yardımıyla gece gökyüzünde görülebilmesi gerekiyor. Kuyrukluyıldızın boyutuna rağmen komanın çıplak gözle yapılan gözlemler için fazla soluk kalması ise muhtemel.

C/2017 K2 (PanSTARRS), Oort bulutundan Güneş'e doğru tahminen 3 milyon yıl boyunca seyahat etti. Oort bulutu; Neptün'ün ve hatta Güneş Sistemi'nin kenarında, yıldızdan birkaç ışıkyılı kadar ileriye uzanan Kuiper kuşağının ötesinde yer alan bir buzlu gezegenimsizler diyarı.
 

fdd435d4-efa6-4ff3-85a5-6d3744e40109_1920x1080.jpeg
Güneş'i çok uzak mesafelerden çevreleyen buzlu nesnelerden oluşan Oort bulutunun illüstrasyonu (ESA)

 

Oort bulutunun tıpkı C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyrukluyıldızı gibi hiperbolik yörüngeleri takip eden birçok kuyrukluyıldızın kaynağı olduğu düşünülüyor. Hubble Uzay Teleskobu'nun internet sitesinden alınan bir şemada kuyrukluyıldızın yörüngesinin Güneş sisteminin düzlemine neredeyse dik olduğu görülebilir.
 

1_0XVtuPZqXHaQndhuAHpw0Q.jpeg
C/2017 K2 (PanSTARRS) kuyrukluyıldızının hiperbolik yörüngesinin şeması (NASA , ESA ve A. Feild (STScI))

 

Kuyrukluyıldız, eylüle kadar Kuzey Yarımküre'de teleskoplarla görülebilir durumda kalacak.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU