Suriye’deki öfkeyi körükleyen fotoğraftan 6 yıl sonra gelen operasyon: Nasıl yakalandıklarının ilk şifreleri

Suriye’nin kuzeyinde 100 ÖSO mensubunun öldürdükten sonra cesetlerinin kamyon dorsesinde dolaştırılmasıyla ilgili olaya karışan 3 kişinin Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yakalandığı açıklanmıştı

Çok sayıda ÖSO mensubunun cansız bedeni kamyon kasasında dolaştırılmıştı / Fotoğraf: Twitter

Geçtiğimiz günlerde İçişleri Bakanlığı'nın yaptığı bir açıklamada, Emniyet İstihbarat'ın Suriye'de yaptığı bir operasyon kamuoyuna duyuruldu.

Açıklamada, polisin 2016 yılında Suriye'de yaşanan ve 100 Özgür Suriye Ordusu mensubunun öldürüldüğü olayın faillerinden üçünün yakalandığı belirtiliyordu. 

Bakanlığın açıklamasına göre Emniyet İstihbarat Başkanlığı'nın koordine ettiği operasyonun Hatay Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Afrin Görev Gücü tarafından sonuçlandığı ifade edilerek şu hatırlatmada bulunuldu: "2016 yılında yaşanan olayda, Ayn Dakne'de 76, Beluniye'de 14 Özgür Suriye Ordusu mensubu, PKK/KCK terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG mensupları tarafından katledilmişti."

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik ilk askeri harekâtı Fırat Kalkanı'ndan 4 ay önce gerçekleştirilen bu saldırıda YPG tarafından öldürülen çok sayıda ÖSO mensubunun cansız bedenleri bir kamyon kasasında dolaştırılmıştı. Cenazelerin bu şekilde teşhir edilmesi muhalifler arasında infial yarattı ve ÖSO-YPG arasındaki düşmanlığı körükledi. 

Hafızalarda hâlâ canlılığını koruyan bu olayın failleri olduğu açıklanan 3 kişi, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Suriye'deki faaliyetleri kapsamında Türkiye'ye getirildi. 

ÖSO kaynakları: Takip altındaydılar

2019'da yeniden organize edilerek ismi “Suriye Milli Ordusu” olarak değiştirilen Özgür Suriye Ordusu kaynakları, “geçen yılın sonlarında Afrin'deki YPG hücrelerine yapılan operasyonlarla örgütün Afrin'deki gizli hücrelerine darbe indirildiğini” ve “YPG'nin yeni hücreler kurmaya çalıştığını” söylüyor.

Yakalanan 3 kişinin de yeniden örgütlenmeye çalışan bu hücrelerden biri olduğu iddia ediliyor. 

Başka faaliyetlerde de bulundukları iddia ediliyor

Takip altına alınan bu hücrenin Ayn Dakne saldırısına katılanlar arasında oldukları ise takip sırasında anlaşıldı.

Aynı kaynaklar, yakalanan kişilerin Ayn Dakne olayının failleri arasında olmaları dışında Tel Rıfat'tan Afrin'e yapılan saldırılar öncesi koordinat çalışması, hedeflerin vurulup vurulmadığı bilgisinin üst merkezlere iletilmesi, saldırıların kentte nasıl yankı bulduğunu ve Afrin TSK kontrolüne girdikten sonra kente gelen mültecilerle ilgili bilgi toplama çalışması yaptığını da kaydetti. 

Yakalanan şüpheliler Türkiye'ye getirildi ve İçişleri kaynaklarının verdiği bilgiye göre suçlarını itiraf etti. 

     

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU