Sri Lanka'da akaryakıt krizi çığırından çıktı: "İki gündür benzin sırasındayım, arabada yatıp kalkıyorum"

"Vahim durumdayız"

Sri Lanka'da akaryakıt kıtlığı nedeniyle uzun kuyruklar oluştu (AFP)

Tarihinin en büyük ekonomik ve toplumsal krizlerinden biriyle boğuşan Sri Lanka'da yurttaşlar yaşadıklarını anlattı.

Birleşik Krallık'ın (BK) kamu yayımcısı BBC'ye konuşan taksi şoförü Ajeewan Sadasivam, başkent Kolombo'daki bir benzin istasyonunun önünde oluşan kuyrukta iki gündür beklediğini söyledi.

Sadasivam “Bu arabada yatıp kalkıyorum. Bazen yemek almaya gidiyorum, sonra da dönüp beklemeye devam ediyorum. Günlerdir duş almadım” dedi.

Başka seçeneği olmadığını söyleyen Sadasivam, “Aileme bakmam lazım. Eşim ve iki çocuğum var. Ancak benzin bulabildiğim sürece taksimi yeniden çalıştırıp para kazanmaya başlayabilirim” ifadelerini kullandı.

Salı günü hükümetten yapılan açıklamada temel hizmetler haricinde akaryakıt satışlarının iki haftalığına durdurulduğu duyurulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Enerji Bakanı Kanchana Wijesekera, dışarıdan ülkeye akaryakıt getirilemediğini, sınırlı sayıdaki rezervin de öncelikli olarak toplu taşıma, jeneratörler ve sanayide kullanılacağını belirtmişti.

Akaryakıt krizinin büyümesi ve tedarikin kesilmesiyle benzinliklerin önünde 2 kilometreye varan kuyruklar oluştu.

Benzin istasyonları sıraların düzenli şekilde ilerlemesi için bekleyen kişilere sıra numarası fişleri veriyor. BBC'nin görüştüğü istasyon yetkilileri en fazla 150 fiş verebildiklerini söyledi.

Benzin almak için Kolombo dışındaki bir köyden gelen ve yolda 12 litre benzin harcadığını söyleyen Jayantha Athukorala ise fiş alamayanlardan.

En iyi tahminle sırdaki 300'üncü kişi olabileceğini belirten Athukorala, “Bugün sıra fişi alabilir miyim emin değilim. Akaryakıt ya da doğalgaz olmadan yaşayamayız. Vahim durumdayız” dedi.

Athukorala, otomobil satıcılığı yaptığını fakat şimdi arabasında yatıp kalkmak zorunda kaldığını da söyledi.

Kendisini Jagannathan olarak tanıtan bir yurttaşsa eskiden şoförlük yaptığını ama krizde mesleğini bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
 


Kenara ayırdığı parayla kendine bisiklet satın aldığını söyleyen Jagannathan, bisiklete 70 bin Sri Lanka Rupisi (yaklaşık 3 bin 250 TL) yani normalden üç kat daha fazla para ödediğini belirtti.  

Benzin sırasının arkasında, piyango bileti satın almak isteyenler de kısa bir sıra oluşturdu.

Kendisini Siri olarak tanıtan yurttaş, kalan 26 bileti de indirimli aldığını söyledi.

Biletleri ailesi için aldığını belirten Siri, “Başka gelir kaynağım yok. Zor durumdayız fakat sabırlı olmalıyız” dedi.

Rusya'dan akaryakıt talebi

BK'den bağımsızlığını kazandığı 1948'den bu yana en büyük ekonomik ve toplumsal krizini yaşayan Sri Lanka, akaryakıt sorununu çözebilmek için Rusya'yla temasa geçmişti.

Haftasonu Sri Lanka'dan bir heyetin başkent Moskova'ya varması ve görüşmeleri gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Öte yandan Sri Lanka Başbakanı Ronil Wickremesinghe, 22 Haziran'daki açıklamasında ülke ekonomisinin çöktüğünü duyurmuş, hiçbir ülkenin ya da şirketin kendilerine benzin satmaya yanaşmadığını açıklamıştı.

Toplam borcu 51 milyar dolar olan Güney Asya ülkesinin 2026'ya kadar 25 milyar dolarlık dış borcunu ödemesi gerekiyor. Sri Lanka'nın bu yıl sonuna kadar ödemesi beklenen borç miktarıysa 7 milyar dolar.

Ülke temerrüde düşen borcun ödenebilmesi için IMF'yle görüşmelerini de sürdürüyor.



Independent Türkçe, BBC, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU