AB, Brexit'i tamamlamak için Birleşik Krallık'ı masaya çağırıyor

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı, Brüksel'in "Brexit'i tamamlamak istediğini" söylerken Londra, Kuzey İrlanda hakkında konuşmayı reddediyor

(Reuters)

AB, Brexit'in yol açtığı büyük ekonomik zararı ortaya koyarken, Birleşik Krallık'a Kuzey İrlanda'daki krizi çözmek için "masaya geri dönme" çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Londra'da yaptığı konuşmada, "Brexit'i tamamlamak isteyen" tarafın şimdi de Brüksel olduğunu söyleyerek espri yaparken, Londra'nın 4 aydır yüz yüze görüşmeyi reddettiğini belirtti.

Maros Sefcovic, Kuzey İrlanda protokolüyle ilgili mücadeleye "özgün ve ortak çözümler" bulmak için yeni bir hamle çağrısı yaparak etkinlikte şöyle konuştu:

Kesinlikle hazırız. Masaya geri dönelim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık ve AB'yi "doğal müttefikler" diye nitelendiren Sefcovic, iki tarafla ilgili bunun "çalışma ilişkimizin bir sonraki, umarım daha parlak aşamasına geçmesine" olanak sağlayacağını savundu.

Fakat Brexit baş müzakerecisi, Birleşik Krallık'ın yeniden yasal mücadeleler başlamasına sebep olan protokolü feshetmeyi hedefleyen "tek taraflı ve yasadışı" yasa tasarısıyla mücadelede AB'nin geri adım atmayacağında ısrar etti.

"Masaya silah koyduysanız müzakere etmeyeceksiniz demektir" uyarısını yapan Sefcovic, Birleşik Krallık'ı düzenlemeden "vazgeçmeye" çağırdı.

Bloomberg haber ajansının düzenlediği etkinlikte konuşan Sefcovic, Brexit anlaşması imzalandığında verilen sözlere rağmen hükümetin finansal hizmetler, veri ve gıda standartlarında "AB düzenlemesini" keseceği imasında bulunması durumunda "sonuçlara" ilişkin uyardı.

Birleşik Krallık standartlarını değiştirirse, karşılıklı tanınmaya son verilmesi mümkün. Dolayısıyla gelişmeleri yakından izleyeceğiz.

Sefcovic, İngiltere'nin 2019'dan bu yana AB'ye yaptığı mal ihracatında yüzde 25'lik ve hizmet ticaretinde yüzde 7'lik bir düşüş de dahil Brexit'in artan ekonomik zararına dair somut kanıtlar ortaya koydu.

Sefcovic, "Ekonomik darlık zamanlarında bu, Manş Denizi'nin her iki tarafındaki işletmelere de zarar veriyor" diye uyardı.

Bu hafta ilk Avam Kamarası engelini aşan protokol yasa tasarısını kınadı ve "sürekli belirsizliğe yol açacağı" uyarısında bulundu.

Basitçe söylemek gerekirse: işe yaramayacak. Londra'daki bakanlar geçici bir hevesle kuralları değiştirme özgürlüğüne sahip olacak.

İşletmelerin AB veya Birleşik Krallık düzenlemelerini seçmesi gereken ikili bir rejim, onları bir bürokrasi yığınının altına gömer.

Bu, AB–Birleşik Krallık ilişkileri ve her şeyden önce Kuzey İrlanda için açıkça her açıdan kayba yol açacaktır.

Sefcovic konuşmasını, dönemin başbakanı David Cameron'ın 2013'te Bloomberg'de yaptığı ve İngiltere'yi 2016 Brexit referandumuna giden yola koyan bir konuşmaya atıfta bulunarak açtı.

Umarım bu döngünün sonuna yaklaşmışızdır. Bunu bir Avrupa komisyon üyesinden sık sık duymayabilirsiniz, ancak Brexit'i tamamlamamızın zamanı geldi.

Fakat Sefcovic, en erken gelecek yıla kadar gerçekleşmesi beklenmeyen protokol düzenlemesinin yasalaşması halinde, AB misillemesinin nasıl bir biçim alacağını söylemeyi reddetti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU