Filipinler'i demir yumrukla yöneten Marcoslar 36 yıl sonra yeniden iktidarda: Yeni devlet başkanı Ferdinand Marcos Jr. kim?

Vergi kaçaklığından suçlu bulunan diktatör Ferdinand Marcos'un oğlunun Oxford diploması da şaibeli

Ferdinand Marcos Jr. yemin töreninin ardından Filipinler'in 17. Devlet Başkanı olarak görevine başlayacak (Reuters)

Filipinler'de seçimleri kazanan Ferdinand Marcos Jr. bugün devlet başkanlığı için yemin etti.

9 Mayıs'taki genel seçimleri yüzde 58,92 oyla kazanan ve "Bongbong" lakabıyla da tanınan Ferdinand Marcos Jr., Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin görev süresinin dolmasının ardından ülkenin başına geçti.

Böylelikle 36 yıl aradan sonra ilk kez Marcos ailesi yeniden iktidara gelmiş oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

64 yaşındaki Marcos Jr., başkent Manila'da bugün düzenlenen yemin törenindeki konuşmasında, 1989'da hayatını kaybeden babası eski Fiipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos'a saygılarını sunması da dikkat çekti.

Marcos Jr. diktatör olarak anılan babasının yolundan gideceğini söyleyerek "Bir zamanlar, başarı için en yüksek potansiyele sahip bir halkın yaşadığı bu ülkede, bağımsızlıktan beri çok az şey başarıldığını gören bir adam tanıyordum. Halk fakirdi. Ama yine de o, bunu başardı. Bazen ihtiyaç duyulan destekle, bazen de bu destek olmadan. Aynı şeyler oğlu için de geçerli olacak. Benden bahane duymayacaksınız" dedi.

Öte yandan, yemin töreni sırasında Marcos karşıtı göstericiler başkentteki Miranda Meydanı'nda toplanarak protesto düzenledi. Baba Marcos'un dikta rejimine karşı protestolar da bu meydanda gerçekleşmişti.

Peki Filipinlerin Marcos ailesine mensup yeni lideri kim?  

Siyasete babasının partisinden başladı

13 Eylül 1957'de Manila'daki Santa Mesa bölgesinde dünyaya gelen Marcos Jr., genç yaştan itibaren siyasetin içindeydi.

1980'de henüz 23 yaşındayken ülkeyi sıkıyönetimle idare eden babasının Yeni Toplum Hareketi (Kilusang Bagong Lipunan -KBL) partisinden rakipsiz şekilde seçilerek Ilocos Norte'nin vali yardımcısı oldu. Üç yıl sonra da bu bölgenin valisi konumuna geldi.

Bongbong, bu görevini 1986'da çıkan halk ayaklanması nedeniyle annesi eski Filipinler First Lady'si Imelda Marcos ve babasıyla Hawaii'ye kaçana kadar sürdürdü.
 


Vergi kaçakçılığı

28 yaşında kaçtığı ülkesine 5 yıl sonra geri dönen Marcos Jr., 1992'de kongreye seçildi.

Daha sonra ailesine ait emlak vergilerini ödemediği tespit edilen Bongbong hakkında vergi kaçakçılığından soruşturma başlatıldı ve kendisi suçlu bulundu. Bu durum seçim kampanyası sırasında da sık sık dile getirildi.

Öte yandan yemin töreninden birkaç gün önce Yüksek Mahkeme, vergi kaçakçılığı suçunun yeni başkanın göreve gelmesini engellemediğine karar verdi

Oxford diploması iddiaları

Bongbong'un Oxford Üniversitesi'nden mezun olduğuna dair iddiaları da seçim kampanyası sırasında gündem oldu.

Marcos Jr., Birleşik Krallık'taki prestijli üniversitede Felsefe, Siyaset ve Ekonomi (PPE) adlı bir programdan mezun olduğunu öne sürerken, 2015'te kurumdan yapılan bir açıklamada siyasetçiye, programdan resmen mezun olmaya hak kazanamayan fakat belirli başarı gösteren kişilere verilen bir sertifika takdim edildiği belirtildi. Oxford, açıklamasında Bongbong'un üniversiteden diploma almadığını duyurdu.

2010'da senatör seçilen Marcos Jr., 2016'daki seçimlerde başkan yardımcılığı için yarıştı fakat yüzde 0,64'lük kıl payı farkla seçimleri kazanamadı.
 


Baba Marcos'un diktatörlüğü

1965-1986'da Filipinler Devlet Başkanı olarak görev yapan Ferdinand Marcos, 1972-1981 arasında ülkeyi sıkıyönetimle idare etti.

Medyayı, mahkemeleri ve işletmeleri kontrolü altına alan Marcos diktatörlüğünde 3 bin 257 kişi yargısız infaz edilirken, 35 bin işkence belgelendi, 77 kişi kayıp ilan edildi ve 70 bin kişi de hapse atıldı.

1986'da çıkan halk ayaklanması üzerine ailesiyle Hawaii'ye kaçan Marcos, 1989'da 72 yaşındayken sağlık sorunları nedeniyle başkent Honolulu'da hayatını kaybetti.

10 milyar dolarlık kaçak servet

Marcosların yasadışı yollardan elde edilen servetinin geri alınması için 1986'da kurulan Adil Yönetim Komisyonu'na (PCGG) göre dikta rejimi döneminde aile, yasadışı şekilde yaklaşık 10 milyar dolarlık servet elde etti.

Öte yandan görevden ayrılan Duerte'nin kızı Sara Duterte de Marcos Jr. iktidarında başkan yardımcısı olarak görev yapacak.



Independent Türkçe, Guardian, CNN, New York Times, BBC Türkçe, Phil Star

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU