ABD'nin nükleer silahlarının bulunduğu NATO üssüne Belçika polisinden uyuşturucu baskını

Yeşiller Partisi, ABD'nin bölgede 10-20 nükleer savaş başlığı tuttuğunu öne sürmüştü

Gizli laboratuvarın 22 Haziran'da keşfedildiği açıklandı (AFP/Arşiv)

Belçika'nın Limburg eyaletindeki Kleine Brogel Üssü'nün yakınında uyuşturucu laboratuvarına baskın yapıldı.

Yetkililerin dün yaptığı açıklamaya göre gizli laboratuvarda MDMA üretildiği tespit edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kleine Brogel Üssü, nükleer ve NATO karşıtı protestocuların sık sık hedefi oluyor. AFP, tesislerde ABD'nin nükleer cephaneliğinin bir bölümünün barındırıldığının düşünüldüğünü yazdı.

Yeşiller Partisi, ABD'nin bölgede 10-20 nükleer savaş başlığı tuttuğunu üç yıl önce öne sürmüştü. Ancak Brüksel, tesiste ABD cephaneliğinin olduğunu hiçbir zaman resmen kabul etmedi.

NATO'nun nükleer paylaşma politikasına göre bombaların aktif hale getirilmesi için iki anahtardan oluşan bir sistemin devreye sokulması gerekiyor. Bu, Belçika'yla ABD'nin herhangi bir işlem yapılmadan önce aynı anda hareket etmesi gerektiği anlamına geliyor.

Üssün olduğu bölge, liman kenti Antwerp'le Almanya'nın sanayi merkezinin sınırı arasında kırsal bir alanda yer alıyor. Burası, uluslararası uyuşturucu çetelerine ait laboratuvarlar ve saklanma yerleriyle dolu.

Savcılık ilk başta gizli laboratuvarın, üssün kontrolündeki bir bölgede olduğunu bildirmişti. Ancak Belçika Savunma Bakanlığı, baskının "üsse yakın eski askeri alanda" yapıldığını duyurdu.

 

Independent Türkçe, AFP

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU