Almanya'da "Kaplancılar"a yönelik soruşturmada üç kişi tutuklandı

Almanya'nın altı eyaletinde yasaklı "Halife Devleti" (Kaplancılar) örgütüyle ilgili soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda üç kişi tutuklandı

Almanya'da 2001 yılında yasaklanan örgütün liderliğini İstanbul'da yaşayan ve "Köln Halifesi" olarak da bilinen Metin Kaplan'ın yaptığı ifade ediliyor / Fotoğraf: Youtube

Almanya'nın altı eyaletinde "Halife Devleti" adlı yasaklı İslamcı örgütün üyeleri ve destekçilerine yönelik operasyon düzenlendi. Rheinland-Pfalz Eyalet Kriminal Dairesi ve Koblenz Başsavcılığının ortak açıklamasında operasyonda 50 mekânda arama yapıldığı ve üç kişinin tutuklandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'da 2001 yılında yasaklanan örgütün liderliğini İstanbul'da yaşayan ve "Köln Halifesi" olarak da bilinen Metin Kaplan'ın yaptığı ifade ediliyor.

Açıklamaya göre, yasaklı "Halife Devleti"ne ait "yapıların kalıcı bir şekilde ortadan kaldırılmasını" hedefleyen operasyonda "delillerin yok edilmesinin engellenmesi" için arama ve tutuklama kararları aynı anda uygulamaya geçirildi.

Zanlılara yönelik suçlamalar

Yapılan açıklamada, örgütün Kur'an'ı anayasa olarak kabul edip sadece şeriat hukukuyla yönetilen bir İslam devleti kurma hedefi güttüğü iddia edildi. Bu bağlamda soruşturma kapsamına alınan 41 kişi, yasaklı örgüt adına faaliyette bulunmak ve anayasaya aykırı bir örgütün propaganda malzemesini yaymakla suçlanıyor. Ayrıca zanlıların Kaplan'ın yazılarını sattığı ve örgüte bağış topladığı iddia ediliyor.

Bu kişilerin elebaşı olarak, Türkiye'de "Kaplancılar" olarak bilinen söz konusu örgütün birliğini ayakta tutmaya çalıştığı öne sürülüyor. Topladıkları parayı da örgütün ayakta kalması ve Kaplan'ın geçim kaynağını sağlamak için kullandıkları iddia ediliyor.

Metin Kaplan'ın oğlu da tutuklananlar arasında

On şüphelinin Rheinland-Pfalz eyaletinin Bad Kreuznach bölgesinde, bir şüphelininse Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinde yaşadığı belirtildi. Kriminal Daire ve Başsavcılık tarafından verilen bilgilere göre, Rheinland-Pfalz eyaletinde yaşayan şüphelilerin "Halife Devleti"nin bir lideriyle yoğun temas hâlinde olduğu, söz konusu kişinin Kaplan'ın oğlu ifade edildi. Kaplan'ın oğlu da tutuklanan şüpheliler arasında bulunuyor.

"Halife Devleti" adlı örgüte ilişkin soruşturma, Rheinland-Pfalz eyaleti iç istihbarat kuruluşunun Bad Kreuznach'daki bir camide vaazlarla ve propaganda malzemeleri satışı ile örgütün ayakta kalması için faaliyette bulunulduğu şüphesi üzerine başlatıldı.

"Halife Devleti" örgütünün Bad Kreuznach üzerinden Almanya'daki diğer camilerle de temas hâlinde olduğu yönündeki şüphe nedeniyle Aşağı Saksonya eyaletinin Celle kentinin yanı sıra Münih, Düsseldorf, Frankfurt, Karlsruhe ve Köln'de de soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.

Metin Kaplan sınır dışı edilmişti

1984 yılında Köln'de "İslami Cemaatleri ve Cemiyetleri Birliği" adı altında Cemalettin Kaplan tarafından kurulan örgüt, 1992 yılında "Anadolu İslam Federe Devleti" adını almıştı. Cemalettin Kaplan'ın 1995 yılında ölmesinin ardından "Halife Devleti" olarak adlandırılan örgütün yönetimini oğlu Metin Kaplan üstlenmişti.

Kendisine rakip olacak bir kişi hakkında ölüm fermanı çıkarttığı gerekçesiyle suça teşvik iddiasıyla yargılanan ve 2000 yılında dört yıl hapis cezasına çarptırılan Metin Kaplan, 2004'te Türkiye'ye sınır dışı edilmişti. "Halife Devleti" adlı örgüt de Alman devleti tarafından 2001'de yasaklanmıştı. Metin Kaplan daha sonra Türkiye'de de silahlı eylem planladığı iddiasıyla yargılanmış ve 2005 senesinde müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 2010'da bu cezası 17 yıl 6 aya düşürülen Kaplan'ın tutukluluk hâline kanser hastalığı sebebiyle 2016'da son verilmiş ve cezaevinden çıkarılmıştı. Geçen yıl yeniden yargılanan Metin Kaplan, beraat etmişti.

 

DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU