Aşırı protein içeceği tüketen kızını kaybeden acılı anne, sporcu destek ürünlerine daha fazla denetim istedi

Meegan Hefford’un genetik durumu ve yüksek proteinli beslenme şeklinin ölümünü tetiklediği belirtiliyor

(AFP)

Kızı fazla protein içeceği tükettiği için ölen anne egzersiz yapan kişilerin başvurduğu gıda takviyelerinin potansiyel tehlikelerine dikkat çekerek, bu tür ürünler için daha fazla yasal düzenleme getirilmesini talep etti.

Batı Avustralya’daki Mandurah şehrinde evinde bilincini kaybetmiş halde bulunan 25 yaşındaki Meegan Hefford’un üç gün sonra 22 Haziran 2017’de beyin ölümü gerçekleşmişti.

Annesi Michelle White’a göre, iki çocuk annesi Hefford ilk çocuğunu dünyaya getirdikten sonra yaşadığı doğum sonrası depresyon sonucu fiziğini ve egzersiz yapmayı takıntı haline getirmişti.

Ölmeden önce bir vücut geliştirme yarışması için antrenman sürecinde olan Hefford, vücudun proteinleri parçalamasını zorlaştıran genetik durum üre siklus bozukluğuna sahip olduğunu bilmiyordu. Üre siklus bozukluğu bu kişilerin kan dolaşımında amonyak birikmesine neden oluyor.

The Mirror’a konuşan White, “Bu, günlük aldığı içeceklerde bulunan proteinlerin sindiriminden geriye kalan zararlı atık ürünleri vücudun atmasını zorlaştıran genetik bir durum” dedi. White, “Bu sessiz bir katil. Sonu gelmeyen protein içecekleri ve tehlikeli beslenme Meegan’ın çöküşü oldu” diye konuştu.

 

 

White’a göre kızı yoğun antrenman programına ek olarak kişisel antrenörünün hazırladığı bir beslenme planını da uyguluyordu. Bu beslenme planı Hefford’un günlük protein içeceklerine ek olarak protein ve protein takviyelerinden oluşuyordu.

White kızının ölümünden önceki günlerde dışarıdan formda görünmesine rağmen halsiz ve bitkin hissetmekten şikayet ettiğini hatırladığını söyledi.

Hefford’un antrenmana birkaç gün ara vermeyi kabul etmesinin ardından kızının bilincini kaybetmiş halde bulunduğu ve hastaneye kaldırıldığına dair bir telefon geldiğini belirten White “genelde sağlıklı ve formda olan kızını” hastanede “kablolarla çevrili bir yatakta yatarken” gördüğünü ifade etti. Hefford’un ölümünün ardından organları 4 kişiye bağışlanmıştı.

Normalde sağlıklı olan kızının beklenmedik ölümünün ardından iki sene sonra şimdi Michelle White gıda takviyeleri ve beslenme önerileri ve satışı konusunda sağlık endüstrisinin uygun önlemler almasını istedi.

White sözlerini şöyle sürdürdü:

Sağlık endüstrisinin protein tozu ve takviyelerinin satışıyla ilgili düzenlemeleri güçlendirmesini istiyorum. Sadece sertifikalı diyetisyenler beslenme konusunda tavsiye vermeli. İnsanlara gıda alımlarını keskin bir biçimde değiştirirken tıbbi kontrollerini yaptırmalarını öneriyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Mirror’da yer alan habere göre Avustralya Sağlık Bakanlığı’nın geçen aylarda yürüttüğü vücut geliştirme ürünlerine yönelik soruşturma “eğer yasaklı spor takviyeleri daha sıkı şekilde kontrol edilseydi” Hefford’un yaşayabileceği sonucuna vardı.

Hefford’un ölüm raporunda, ölüm sebebi üre siklus bozukluğu ve “vücut geliştirmeye yönelik gıda takviyesi alımı” olarak sıralandı. 

Harvard Tıp Fakültesi’ne göre protein tozları, FDA onaylı olmayan içeriklerin tüketimi, sindirim bozukluğu ve yüksek şeker tüketimi dahil potansiyel sağlık risklerine neden olabiliyor.

Sertifikalı diyetisyen Kathy McManus konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Birkaç örnek hariç protein tozu kullanımını önermiyorum, kullanılırsa da yalnızca gözetim altında olması gerekiyor” dedi.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU