Trump'tan Türkiye'ye yaptırımlar konusunda çelişkili açıklamalar

Ankara-Washington hattında gerilim devam ederken Trump’tan yeni açıklama geldi

Fotoğraf: AP

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 almasıyla ilgili olarak "S-400 konusunda Türkiye'ye şu an yaptırım arayışında değilim" ifadelerini kullandı.

Ancak Trump, bu açıklamasından kısa bir süre sonra Oval Ofis'te Hollanda Başbakanı Mark Rutte'yle yaptığı görüşmeden ardından "Bir çok sebepten dolayı çok çok zor bir durum. Dolayısıyla meseleye bakıyoruz. Ne yapacığımızı göreceğiz. Bunları henüz duyurmadık" diye konuştu.

Trump'ın birbiri ile çelişen iki açıklaması, kafa karıştırıcı bulundu.

Pentagon tarafından dün yapılan açıklamada ise, "Türkiye'nin F-35 programına katılımını askıya alma sürecini başlatıyoruz" ifadelerine yer verilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NATO da Türkiye'nin F-35 sisteminden çıkarılmasının kaygı verici olduğunu belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada, "Bu tek taraflı adım müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığı gibi hiçbir meşru gerekçeye de dayanmamaktadır" ifadesini kullanılmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da F-35 kararının 'rahatsızlık' yarattığını söylerken NATO müttefiki iki ülkenin ilişkilerinin, tek taraflı kararlarla sağlıklı olamayacağını vurgulamıştı.

CAATSA hakkında

NATO’nun kurucu üyelerinden Türkiye’nin Rusya ile böyle büyük bir savunma ticareti içine girmesi ABD’yi harekete geçirmişti.

Washington'ın Türkiye’ye ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA) yaptırımları uygulaması bekleniyordu.

70 sayfalık CAATSA metni Rusya’nın doğalgaz, petrol, finans, güvenlik ve savunma sektörlerine yönelik yaptırımları düzenliyor. 

Eğer bir kurum ya da bir kişi bu sektörlerle ilişki içinde olur ve alım yaparsa yaptırımlara tabi tutuluyor. 

ABD Başkanı’na 12 yaptırımdan en az beşini uygulama yetkisi veriyor. 

ABD Başkanı yasa gereği en fazla 180 gün (6 ay) boyunca yaptırımlardan muafiyet tanıyabiliyor. Muafiyet, süresinin sona ermesinden en geç 15 gün öncesinde yine 180 günlüğüne yenilenebiliyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU