Sınavlarda görev alan öğretmenlere vadedilenden daha düşük ücret yatırıldı… Sendikalar tepkili: Bir süre sonra sınavlarda görev alacak kimse bulamayacaksınız

ÖSYM'nin sınav girişi için aldığı yüksek harçlardan sonra şimdi de sınavlarda görev alan öğretmenlere ödediği ücret tartışma konusu oldu. Eğitim camiası, mağduriyetin bir an evvel giderilmesi çağrısında bulundu

Sınavlarda görev alan öğretmenlerin eksik ücret alması tartışma konusu oldu / Fotoğraf: AA

Türkiye'de her yıl Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) bünyesinde onlarca sınav yapılıyor.

Milyonlarca insan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) gibi sınavlarda ter döküyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha önce ÖSYM'nin aldığı sınav giriş harçlarının yüksek olduğuyla ilgili birçok tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. 

ÖSYM'nin geçen hafta düzenlediği YKS sınavında görev alan salon başkanları ve gözetmenlere geçen yılın ücretlerinin yatırması tepkilere neden oldu.

Eksik ücretler nedeniyle öğretmen ve eğitim sendikaları sosyal medya üzerinden ÖSYM'ye tepki gösterdi.

İddialara göre bu yıl salon başkanlarına 327, gözetmenlere de 317 Türk Lirası (TL) yatırılması gerekirken, 251 ve 210 TL yatırıldı.
 


Sosyal medyada yer alan tepkilerden bazıları şu şekilde;


Eksik ücretlerin ödenmesine yalnızca öğretmenler değil, eğitim ve bilim sendikaları da tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye değerlendirmede bulunan eğitim sendikaları yöneticileri, eksik yatan ücretlerin derhal ödenmesi çağrısında bulundu.

"Bu emeği değersizleştiren ve küçülten bir yaklaşımdır"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM SEN) Genel Başkanı Nejla Kurul, ÖSYM'nin son uygulamasıyla emeği değersizleştiren bir yaklaşım sergilediğini söyledi.
 

Nejla Kurul
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Nejla Kurul/ Fotoğraf: Twitter


Kurul'a göre sınavlarda öğrencilerden alınan sınav harçları artırılmış olmasına rağmen, sınavlarda görev alan eğitim ve bilim emekçilerine yansıtmamış olması ve önceki yılın ücretlerinin ödeniyor olması çok ciddi bir adaletsizlik.

Ücretin eksik ödenmesinin iktidar ve ÖSYM'nin emekten yana olmadığının açık bir göstergesi olduğunu aktaran Kurul, "'Öğrencilerden daha yüksek harç alıyorum ama bunu emekçilere yansıtmıyorum' demek bir kere adaletsizliktir. Bu emeği değersizleştiren, küçülten ve itibarını görmezden gelen bir yaklaşımdır. ‘ben yapsam olur, kimse ses çıkarmaz' anlayışıdır" dedi ve ekledi:
 

Eğitim Sen ve diğer emek destek örgütleri ses çıkarmamış olsa adeta üzerine sünger çekecekler.

Yani ‘ben ne kadar adaletsizlik yaparsam yapayım, insanlar hakkını aramazlar' diye düşünüldü ama bu ters tepti. Hakkımızı arıyoruz.

Bu yanlış kararın bir an evvel düzeltilmesi ve görev alan eğitim ve bilim emekçilerine farkın hızlı bir şekilde ödenmesini talep ediyoruz.


"ÖSYM öğretmenlere emeklerinin karşılığını vermeli"

Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Türk Eğitim-Sen) Genel Başkanı Talip Geylan da görev alan öğretmenlerin emeklerinin karşılığının verilmesi gerektiği görüşünde.
 

Talip Geylan
Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Talip Geylan / Fotoğraf: Türk Eğitim-Sen


Görev alan öğretmenlere ödenen rakamların yakıt masraflarını bile karşılamadığını kaydeden Geylan, "Bu olmaz. Zaten Türkiye'de son dönemlerde bazı kalemlerde fahiş fiyat artışları oldu. İğneden ipliğe her şeyin fiyatının güncellendiği bir ortamda ÖSYM'nin de sınavlarda görev alan meslektaşlarımıza 6 saatlik emeklerinin karşılığını vermedi" diye konuştu.

Altı saatlik emeğin karşılığının 210 ile 250 TL olamayacağını belirten Geylan, "Bunlar komik rakamlar. Daha önce de öğretmenlerimizin emeğinin eksiksiz verilmesi için çağrıda bulunmuştum, sizi aracılığınızla bir daha çağrıda bulunayım; Lütfen bunu bir kez daha gözden geçirin. Aksi taktirde bir süre sonra sınavlarda görev alacak kimse bulamayacaksınız. Bu at ile deve değil. Çok ciddi rakamlar olmadığı gibi devletimizin bütçesinin ödeyemeyeceği bir rakam da değil. Öğretmenlerimizin altı saat hizmet ettiği bir süreçte emeklerinin karşılığını verelim" çağrısında bulundu.

"ÖSYM sınavlarda görev alacak öğretmen bulmayabilir"

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Kadem Özbay da Kurul ve Geylan ile benzer görüşte.
 

Kadem Özbay
Kadem Özbay / Fotoğraf: Twitter


ÖSYM'nin YKS'de her bir sınav için öğrencilerden 115 TL almasına rağmen sınavda görev eğitim emekçilerinin ücretlerinin eksik yatırdığını hatırlatan Özbay, şöyle konuştu: 
 

Daha önce salon başkanı için 327 TL, gözetmen için 317 TL olarak belirlendiği duyurulan ücretlerin 251 ve 210 TL olarak yatırılmasının, iki oturumda görev alanlara tek oturum ücreti ödenmesinin nedeni nedir, bununla nasıl bir tasarruf öngörülmüştür?.


Sınav görevlendirmelerinde adaletsiz davranan, talep etmesine rağmen birçok eğitim emekçisine görev vermeyen ÖSYM'nin sınavın güvenliğini sağlayan eğitim emekçilerine ücretlerini eksik ödeyerek ve buna ilişkin herhangi bir açıklama da yapmayarak mağduriyet yarattığını vurgulayan Özbay, sözlerini şöyle tamamladı:
 

Burada bir ihmal mi söz konusudur, yoksa bir aksaklık mı? Bu konuda bir açıklama yapılmaması bilinçli bir tutum olduğu izlenimini vermektedir.

Konuya ilişkin acilen bir açıklama yapılmalı ve mağdur olan sınav görevlilerinin ücretleri derhal ödenmelidir.

Aksi halde, güvensizliğini bir kez daha tazeleyen ÖSYM sınavlarda görev alacak kimseyi bulamayacaktır.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU