Yeni çalışmaya göre "vegan etteki" protein insan vücudunda daha az emiliyor

Bulgular, bitki bazlı ürünlerden besin alımını artırmak için bileşenlerin geliştirilmesine öncülük edebilir

Et ikamesi (solda) ve tavuk eti (Journal of Agricultural and Food Chemistry) 

Yeni bir çalışma, insan hücrelerinin bitki bazlı et alternatiflerindeki proteinlere gerçek ettekiler kadar ulaşamayabileceğini öne sürdü.

Soya fasulyesi gibi protein bakımından zengin bitkiler tüm dünyada yaygın şekilde kullanılsa da aralarında ABD'deki Ohio Eyalet Üniversitesi'nden katılımcıların da bulunduğu araştırmacılar, insan hücrelerinin eriştiği besin miktarının belirsiz olduğunu söylüyor.

Çarşamba günü The Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayımlanan çalışmada bilim insanları, laboratuvarda yetiştirilen insan hücrelerinin, et alternatiflerinden elde edilen protein yapı taşları peptitlerini tavuktan elde edilenlerle aynı miktarlarda emip emmediğini değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar bu bulguların, bitki bazlı et ürünlerinden besin alımını artırabilecek yeni bileşenlere öncülük edebileceğini söylüyor.

Gerçek etin görünümünü ve dokusunu taklit etmek için, bitki bazlı et ikamelerinin genellikle bitkileri toz haline getirip baharatlarla karıştırarak yapıldığını ifade ediyorlar.

Bu karışımların genellikle daha sonra ısıtıldığını, nemlendirildiğini ve bitki bazlı et üretmek için bir ekstrüder aracılığıyla işlendiğini söyleyen araştırmacılar, bu ürünleri yapmak için kullanılan bitkiler protein bakımından zengin ve istenmeyen yağlar bakımından düşük olduğundan çoğu zaman bunların daha besleyici olduğunun düşünüldüğünü belirtiyor.

Fakat araştırmacılar et ikamelerindeki proteinlerin, etlerden gelenler gibi peptitlere bölünemeyebileceğini söylüyor.

Yeni çalışmada araştırmacılar, insan hücrelerinin model bir et alternatifinden emdiği peptit miktarını analiz etti ve bunu hücrelerin bir tavuk göğsünden emdiği peptit miktarıyla karşılaştırdı.

Araştırma için bilim insanları ekstrüzyon işlemiyle, soya ve buğday glüteninden yapılmış bir model et alternatifi oluşturdu.

Bilim insanları, bu model et alternatifi kesilip açıldığında, içinde tıpkı tavuk gibi uzun lifli parçalar görüleceğini söylüyor.

Daha sonra ikame etten ve tavuk etinden parçalar pişiren araştırmacılar, insanların yiyecekleri sindirmek için kullandığı bir enzimle onları parçaladı.

Araştırmacılar, et ikamelerindeki peptitlerin ve onların amino asit yapıtaşlarının, tavuktan elde edilenlerden daha az suda çözünür olduğunu ve "insan hücreleri tarafından aynı derecede emilmediğini" tespit etti.

Bilim insanları çalışmada "Amino asit bileşimi, model et süzüntüsünde tavuk eti süzüntüsüne kıyasla daha az temel ve temel olmayan amino asit gösterdi" diye yazdı.

Araştırmacılar gelecekteki çalışmaların, bitki bazlı et ikamelerinin peptit alımını artırmaya yardımcı olabilecek bileşenlerin belirlenmesini sağlayabileceğini söylüyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU