Erdoğan: Orman yangınlarında caydırıcı bir ceza olmalı, ucu idama mı dayanıyor, idam olmalı

Marmaris'te yangın koordinasyon merkezinde konuşan Erdoğan, "Orman yangınları konusunda idam cezası tartışılmalı ve bunun üzerinde etraflıca durmalı" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangın koordinasyon merkezinde, bölgede yaşanan orman yangını ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Marmaris'te yaşanan yangına ilk müdahalenin 3 helikopter ve 2 uçak ile yapıldığını söyleyen Erdoğan, sürecin toplamda 95 araç ve 576 personelle sürdürüldüğünü söyledi.

Yapılan ilk müdahale ile yangının çok daha büyük boyutlara ulaşmasının engellendiğini belirten Erdoğan, "Yangın büyük oranda kontrol altına alınmış durumda" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan şöyle devam etti:

Burada bütün ekiplerimize canhıraş çalışmaları sebebiyle de şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. 1204'ü orman olmak üzere 4 bin 587 personel sahada görev yapmaya devam etmektedir. 405 arasöz, 202 iş makinası, 48 itfaiye aracı, 119 su tankeri, 28 TOMA olmak üzere toplam 1159 araç görev yapmışlardır.

15'i uçak, 46 helikopter olmak üzere 61 hava aracı ile yangında arkadaşlarımız görev aldılar. AFAD'ın koordinesinde Muğla iline 22 ilden toplam 261 araç görevlendirilmesi yapılmıştır. Avrupa Sivil Koruma Mekanizması, Romanya ve İsrail'den hava aracı desteği konusunda yardım teklifinde bulunmuş; fakat şu an itibariyle ihtiyacımızın olmaması sebebiyle kendi araç gereçlerimizle söndürmeyi sürdürüyoruz.

İdam cezası tartıması

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan'a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun orman yangını çıkaran kişilere verilecek cezalarla ilgili, "İdam konusu çok tartışılıyor idamın da kendine ait caydırıcılık süreci söz konusu. Çok sıcak gelmiyor ama bu kadar sorumsuzluğun da kendi adına güçlü bir cezası olması gerekir" sözleri de hatırlatıldı.

Erdoğan, "Ben de aynı kanaatteyim, caydırıcı bir ceza olmalı. Ben de diyorum ki ucu nereye dayanıyor idama mı? İdam olmalı. Sadece ormanlar mı? Hayvanlar da yanıyor. Adam affedersiniz içmiş, bilmem neye kızdım burayı yaktım. Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde etraflıca durmalı" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU