Depremde ailesinden 22 kişiyi kaybeden Afgan genç, yaşadıklarını anlattı: "Kim için yas tutsam, hangisi için ağlasam bilemiyorum"

"Dünya üzerlerine çöktü"

Birçok köy ve kenti vuran depremde 1500'den fazla yaralı olduğu düşünülüyor (AFP)

Afganistan'daki büyük depremde ailesinden 22 kişiyi kaybeden Kerim Niyazi, yaşadıklarını Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'a anlattı.

28 yaşındaki Niyazi, çarşamba günü ülkenin güneydoğusundaki Paktika vilayetini vuran 5,9 büyüklüğündeki depremde, Gayan bölgesindeki köyde yaşayan ailesine ulaşmaya çalıştığını fakat telefon hatlarının kesildiğini söyledi.

Depremi vilayetin başkenti Şaran'dayken hissettiğini belirten Niyazi, "Tüm dünya yıkılıyormuş gibiydi. Tüm geceyi artçı deprem korkusuyla dışarıda geçirdik" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Köydeki ailesine ulaşmak için taksi bulamadığını ve arkadaşının arabasıyla yola çıktığını söyleyen genç, "Haberleri Facebook'ta gördüm. Giderken dizlerim titriyordu. Yol boyunca diğer köylerin kısmen ya da tamamen yıkıldığını görünce kendi köyümün de yerle bir olabileceğini anlamaya başladım. Herkes elleriyle ya da küreklerle kazarak aile üyelerini enkazdan kurtarmaya çalışıyordu" ifadelerini kullandı.

Niyazi, yaklaşık 50 ailenin yaşadığı köye saat 07.00 civarında vardığını ve köyün harabaye döndüğünü gördüğünü söyledi.

Çamurdan duvarlarla desteklenen 4 odalı köy evinin iki odasının tamamen çöktüğünü, diğer ikisinin de hasar gördüğünü anlatan Niyazi, "Babam bir yandan dua ederken bir yandan da kardeşlerimin kaldığı odaya ulaşmak için ağlayarak enkazı kazıyordu. Dışarıda battaniyeye sarılmış cansız bedenler vardı. Yüzlerine bakmaya cesaret edemedim. Nereden başlayacağımı bilemedim" dedi.

8 kardeşin en büyüğü olan Niyazi, depremde 7, 12 ve 17 yaşlarındaki üç erkek kardeşini ve 22 yaşındaki kız kardeşini kaybettiğini söyledi. Gencin köyde yaşayan diğer akrabalarından 18'i de depremde yaşamını yitirdi.
 


"Uyurken öldüler. Dünya üzerlerine çöktü" diyen Niyazi, kuzenleri köyde mezar kazarken, kendisinin de yaralıları Şaran'daki hastaneye götürdüğünü anlattı.

Niyazi, "Yaralıları hastaneye bıraktım, sonra dönüp ölüleri gömdüm. Henüz yas tutacak vakit bulamadım. Uykudaymış gibi hissediyorum. Kim için yas tutsam, hangisi için ağlasam bilemiyorum" ifadelerini kullandı.

Paktika'nın yanı sıra Host ve Nangarhar vilayetlerini de sarsan depremde 1000'den fazla can kaybı yaşandığı bildirilirken, ülkenin kontrolünü ağustostan beri elinde tutan Taliban ise uluslararası kamuoyundan yardımları artırmasını talep etmişti.

Birleşmiş Milletler'e bağlı kurumlar ve çeşitli uluslararası sivil toplum örgütleri de gıda, battaniye ve tıbbi malzeme yardımlarını bölgeye göndermeyi sürdürüyor. Türk Kızılay da depremden etkilenen 500 aileye gıda desteği verdi.



Independent Türkçe, Guardian, BBC, AA

DAHA FAZLA HABER OKU