Cem Karaca'nın NFT'sinin satışı durduruldu

Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca, Ressam Yiğit Mohaç Yücel’in Cem Karaca’nın bir portresini ‘OpenSea’ üzerinden satışa sunacağını öğrenmesinin ardından dava açmıştı

Ressam Yiğit Mohaç Yücel'in Cem Karaca'nın bir portresini NFT satış platformu 'OpenSea' üzerinden satışa sunulmuştu / Görsel: OpenSea

Sanatçı Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca, babasının bir fotoğrafı kullanılarak hazırlanan portrenin NFT formatında satışa sunulması üzerine dava açtı. İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi, NFT formatındaki portrenin satışının engellenmesi amacıyla ihtiyati tedbir kararı aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anadolu rock müziğinin efsane isimlerinden merhum Cem Karaca'nın oğlu Emrah Karaca, Ressam Yiğit Mohaç Yücel'in Cem Karaca'nın bir portresini NFT satış platformu 'OpenSea' üzerinden satışa sunacağını öğrenmesinin ardından İstanbul 3. Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Kişilik haklarının ihlali

Dosya kapsamında alınan bilirkişi raporunda, Yiğit Mohaç Yücel'in NFT olarak satışa sunduğu portrenin Cem Karaca'nın bir fotoğrafından yola çıkılarak hazırlandığı ve Cem Karaca'nın dış görünüşünün ticarileştirildiği, bu nedenle davalının fiillerinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu ve kişilik haklarını ihlal eder nitelikte olduğu belirtildi. Bunun üzerine mahkeme, Cem Karaca'nın portresinin izinsiz olarak kullanıldığı internet sitelerine erişimin engellenmesine ve OpenSea isimli platformda yer alan ve NFT formatında satışa sunulan Cem Karaca portresinin satışının engellenmesine karar verdi.

Türkiye'de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı

Emrah Karaca'nın avukatı Görkem Gökçe, "Bu karar, bildiğimiz kadarıyla Türkiye'de NFT ile ilgili verilen ilk ihtiyati tedbir kararı. Hatta karar, dünyada bir örnek olabilecek nitelikte. Çünkü NFT'ler hakkında henüz tüm dünyada hukuki olarak birtakım belirsizlikler bulunmasına ve bu konuda çok az örnek olmasına rağmen mahkemenin teknoloji çağına uygun hareket ederek olaydaki ihlali durdurmaya karar vermesi, yargının bu tür konularda güçlü bir refleksinin bulunduğunu gösteriyor" dedi.

Kararın NFT'lerin hukuki niteliği konusundaki önemine de değinen Gökçe, "NFT'lerin hukuki niteliği oldukça tartışmalı olmakla birlikte mahkeme, bu kararı ile NFT'lerin icra hukukuna konu olabilecek bir mal varlığı değeri olduğunu kabul etmiş oldu. Karar lehimize olmakla birlikte henüz bir tedbir niteliğinde olup, yargılamanın devamını heyecanla takip ediyoruz" diye konuştu.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU