Kudüs’te yıkım politikasının hedefi "toplu göç ettirme"

İsrail işgal güçleri Filistin’in başkenti Kudüs’te bir ticari dükkanı yıktı. Kudüs’ün Sur Baher bölgesinde ise 16 konut yıkılma tehdidi altında. İsrail’in bu evleri yıkması bekleniyor

İsrail buldozerleri tarafından evi yıkılan Filistinli bir kadın / Fotoğraf: Reuters (Arşiv)

İsrail buldozerleri dün Kudüs’ün güneyinde Silvan kasabasındaki dört dükkanı yıkmak için çok sayıda emniyet gücü ile bölgeyi çevreledi. Bölgeye girmek isteyen protestocular ile İsrail işgal güçleri arasında çatışma çıktı.

İşgal güçleri Mahmud el-Abbasi’nin dükkanını boşalttıktan saatler sonra binayı yıktı. Abbasi, belediyeden önceki gün dükkanının ruhsatsız olduğuna dair ihtar almıştı. Yanlarında kiracı olan Yasin Tamha, Abbasi ve kardeşlerinin 3 ailenin tek geçim kaynağını kaybettiğini söyledi.

Abbasi ve Tamha, Kudüs’te benzeri olayları yaşayan binlerce Filistinliden ikisi.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre Kudüs’teki Filistinli esnaf, İsrail’e bağlı Kudüs Belediyesi’nin, yıllarca süren ve on binlerce dolara mal olan inşaat ruhsatları karşılığında talep ettiği karmaşık prosedürleri yerine getirmekte zorlanıyor.

İşgal altındaki topraklarda insan hakları ihlalleriyle ilgilenen sivil toplum kuruluşu B’Tselem, “İsrail, Filistinlilere ait binaların gelişmesini engellemek için çok çaba harcıyor buna karşılık Yahudi yerleşim birimleri için büyük harcamalar yapıyor” açıklamasında  bulundu.

B’Tselem açıklamasında “İsrail’in Filistin mahallelerindeki sakinlerin ruhsat alması için gerekli olan ayrıntılı imar planı hazırlamıyor. Bu da okul, hastane, seyyar satıcılar, eğlence merkezlerini de kapsayan şekilde ruhsat alımında ciddi sıkıntılara neden oluyor. 1967’den beri artan Filistin nüfusu kurulmuş olan mahallelerde sıkışık bir şekilde yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu da Filistinlilere ruhsatsız ev yapmak dışında bir seçenek bırakmıyor” açıklamasında bulundu.

Vadi Humus Komitesi Başkanı Hamada Hamadeh, işgal ordusunun Vadi el-Humus semt sakinleri için konutlarını yıkmak için verilen son tarihin 18 Temmuz'da sona erdiğini ve kitlesel yıkımın beklendiği uyarısında bulundu. Hamadeh, “İşgal makamları, elektrik şirketinin Sur Bahir'deki tesisini yıkma niyetlerini tarih belirtmeden kurumdan ayrılmalarını istedi. İsrail'in 12 binada yaklaşık 100 daireyi yıkması beklenirken Arap mahallesinde bir öfke ve endişe hali hüküm sürüyor.

Batı Şeria’da “A” bölgesinde olanlar Filistin hükümetinden ruhsat alabildiler ancak İsrail bu bölgenin sınıflandırılmasının güvenlikle ilgili olduğunu söylüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

 

DAHA FAZLA HABER OKU