Güneş'teki giderek büyüyen dev leke nedeniyle endişelenmeye gerek var mı?

Yıldızın yüzeyinde aşırı büyük çapta manyetik faaliyetlerin yaşandığı, karanlık görünen bölgelere Güneş lekesi adı veriliyor (NASA)

Güneş'in üstündeki devasa bir leke giderek büyüyor ve Dünya'yı işaret ediyor ama henüz endişelenecek bir durum yok.

Dikkatleri büyüyen lekeye çeken çok sayıda haber, korkmak için bir sebep olabileceğini öne sürdü. Leke, 24 saat içinde iki katına çıkarak çarpıcı bir şekilde büyümüştü ve yoğun bir radyasyon patlaması yayabilirdi.

Fakat Güneş'teki hava koşulları aslında nispeten yumuşak. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi uzmanlarına göre, Güneş'te büyük bir parlama beklenmiyor ve son günlerde böyle bir ölçüm olmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aslına bakılırsa, kuruluşun "uzay hava koşulları" güncellemesi de kayda değer bir aktivite göstermiyor. Bu güncellemelerle olası radyo kesintileri, Güneş radyasyonu fırtınaları ve jeomanyetik fırtınalar takip ediliyor. Ancak etki yaratacak kadar kayda değer bir hareket gözlemlenmedi.

Güneş'teki olası hava olaylarına dair endişeler nispeten yüksek çünkü Güneş, döngüsünün özellikle aktif bir döneminde. Önümüzdeki yıllarda elektronik ekipmanımızı ve iletişim teknolojimizi vurabilecek önemli uzay hava olayları görme olasılığımız yüksek.

Bazı bilim insanları, böyle bir olaya yeterince hazırlıklı olmadığımıza ve dünyanın olası bir tehlikeden kaçmak için daha fazla adım atması gerektiğine dair uyarıyor.

Bu endişe, özellikle de Güneş lekeleri gibi unsurlarla ilgili olarak, Güneş'e her zamankinden daha fazla odaklanılmasına yol açıyor. Yeni oluşan AR3038 numaralı lekenin büyüdüğü ve Dünya'ya dönük olduğu da düşünüldüğünde bu, özel bir endişe ortaya çıkmasıyla sonuçlandı.

Bu da Dünya'ya "doğrudan çarpma" olasılığı ve "büyük bir Güneş fırtınasına" dair bir dizi haber ve uyarıyla sonuçlandı.

Fakat Güneş lekeleri, Dünya için sorun yaratabilecek herhangi bir radyasyon yaymadan Güneş yüzeyinde ölebiliyor da. Ayrıca şimdilik yeni lekenin gezegenimiz için tehlike oluşturduğuna dair belirti yok.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: Aylin Şener

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU