Meksikalı uyuşturucu baronu El Chapo'nun filmleri aratmayan yaşam hikayesi

Babası çiftçi olan ve yoksul bir aileden gelen Joaquin Guzman, arkasında kan izleri bırakarak dünyanın en zengin uyuşturucu tüccarı Pablo Escobar’ın yerini aldı

El Chapo daha önce pek çok kez cezaevinden kaçmıştı (Reuters)

El Chapo (Bücür) ismiyle bilinen 62 yaşındaki Joaquin Archivaldo Guzman Loera, ABD Federal Hakimi tarafından 10 farklı suçtan yargılanarak, müebbete ek olarak 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Guzman ayrıca 12,6 milyar dolar (74 milyar TL) para cezası ödeyecek. 

Meksikalı uyuşturucu baronu 1989’da kötü şöhretli Sinaloa kartelini kurmuş ve Kolombiyalı Pablo Escobar’ın uluslararası uyuşturucu ticaretinin hakimiyetini bıraktığı yerden devam ederek, muazzam bir zenginlik inşa etmiş ve hukukun her iki yanında da bozguna uğramış düşmanlarının kan izlerini gerisinde bırakmıştı.

Çarpıcı biçimde hapisten ikinci kez kaçışının ardından 8 Ocak 2016’da tutuklanmış ve Meksikalı yetkilileri üçüncü kez aptal yerine düşürme fırsatını elde edemeden ABD’ye iade edilmişti. 

 

afp.jpg
Meksikalı başsavcı 2015'te Guzman'ın kaçtığı tünelin girişini inceliyor (AFP)

 

Chicago Suç Komisyonu Başkan Yardımcısı Art Bilek, “Al Capone ABD’de alkol yasağı döneminde bira ve viski için ne yaptıysa, Guzman da bugün uyuşturucu için aynısını yapıyor. İkisi arasında Guzman çok daha büyük bir tehdit… Ve Guzman, Al Capone’nin hayal edebileceğinden çok daha büyük bir güce ve mali olanağa sahip” dedi.

El Chapo 1957’de küçük çapta uyuşturucu satışı yapan köylü bir çobanın oğlu olarak Sinaloa’nın Badiraguato yakınındaki La Tuna köyünde dünyaya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sert ve alkolik olan babası tarafından sürekli tartaklanan genç Joaquin el yapımı peso banknotlarla oynayarak büyüdü ve marijuana satarak ailesine destek oldu.

Genç yetişkinlik döneminde yerel uyuşturucu tüccarı Hector Luis Palma Salazar için çalıştı ve yaşadığı bölgeden ABD’nin Pasifik yakasına kadar kokain dağıtımında rol oynadı.

El Chapo 1980’li yılların başında Guadalajara karteli lideri Felix Gallardo’nun yanında çalışmaya başladı ve Kolombiyalıların ara elemanı olarak çalışmaktansa işini büyütmek konusunda şiddetli bir arzu taşıyordu.

Gallardo’nun Şubat 1985’te gizli Uyuşturucuyla Mücadele İdaresi (DEA) memuru Enrique “Kiki” Camarena’nın öldürülmesi emrini vermesinin ardından Guadalajara karteli yetkililerce sıkı bir biçimde takip edildi ve bu operasyonlar El Chapo’nun kaostan faydalanmasına olanak tanıdı.

Kartellerin dağıtılmasının ardından El Chapo ve adamları, Los Chachos, Los Texas, Los Lobos ve Los Negros gibi azılı bir çete oluşturarak tehdit, rüşvet, işkence ya da infaz eylemleriyle Güney Amerika-ABD kokain ticaretini kontrol etmeyi umuyordu.

Sinaloa karteli Teksas sınırının kuzeyinde kendi mallarının dağıtımı için yaratıcı yollar keşfetti. Tel örgülerin altında klimalı tüneller oluşturup, kokaini yangın söndürücülerine ya da “kırmızı biber” konservelerine saklayarak deniz aşırı ticaret yapıp uyuşturucu sattı.

Zamanla kartel çok daha güçlendi, rakip çeteleri ve güvenlik güçlerini etkisiz hale getirerek kendi gücünü yaydı. Sonunda 5 kıtada eroin, marijuana ve metanfetamin satışına başladı.

El Chapo 1993’de Guatemala’da tutuklanıp Meksika’ya iade edildiğinde ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldığında çok az şey değişmişti. Gardianlarına basitçe rüşvet vererek uygun koşulları sağladı ve her zamanki gibi emirlerini göndermeye devam etti.

2001’de yeniden cezaevinden kaçan El Chapo’nun nasıl kaçtığına dair pek çok rivayet mevcut. Bunlardan en yaygını El Chapo’nun çamaşır arabasına saklanarak kaçtığını iddia ediyor. Anabel Hernandez’in Narcoland (2010) kitabındaysa El Chapo’nun polis üniforması içinde kaçtığını  belirtiyor.

El Chapo 2014’te yeniden yakalanmasına rağmen kısa süre sonra 2015’te hapisten kaçmıştı.

 

rolling stone.jpg
Hollywood yıldızı Sean Penn 2016'da Rolling Stones için El Chapo'yla röportaj gerçekleştirmişti (Rolling Stones)

 

Ünlü aktör ve yönetmen Sean Penn 2016'da El Chapo'yla röportaj yapmış ve El Chapo'nun hayatına dair sorular sormuştu. El Chapo daha sonra bu röportajın izi sürülerek yakalandığı iddia edilmişti. 

Joaquin Guzman, ABD’de müebbet hapse çarptırıldığı davada genç kızlara tecavüzden, uyuşturucu kaçakçılığından ve kasten insan öldürmeden yargılanıyordu. 2017’de Netflix’te de El Chapo’nun hayatını, yakalanışını ve yargılanışını anlatan bir mini dizi yayımlanmıştı. 

 

 

Farklı kaynaklardan Independent Türkçe için derleyen: Esra Güngör

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU