Pussy Riot'ın lideri Alyokhina, Rus sanat eserlerine sansürü eleştirdi: "Ukrayna'yı Çaykovski istila etmedi"

"Batı'yı 10 yıldır diktatörlüğe karşı uyardık ama iş çıkarları ağır bastı"

Alyokhina ve Pussy Riot'taki arkadaşları, ilk olarak 2012'de Moskova'da Kurtarıcı İsa Katedrali'nde düzenledikleri protesto gösterisiyle gündem olmuştu (Reuters)

Rus punk rock grubu Pussy Riot'ın lideri Maria Alyokhina, Rus sanat eserlerine uygulanan sansürün saçma olduğunu söyledi.

Aktivist, Ukrayna savaşı nedeniyle Rus sanatçıların ve yazarların eserlerinin yasaklanmasına dair "Bence bu sadece aptalca bir şey" dedi.

34 yaşındaki sanatçı, Avrupa'daki performanslarında Rus düşmanlığıyla karşılaşmadığını belirterek, "Meselenin bunlarla ilgilisi yok. Savaş karşıtı hareketi inşa edebilmek için bir sanat topluluğu oluşturarak bir araya gelmemiz gerekiyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubatta verdiği askeri operasyon emriyle başlayan savaşın ardından Batı'da birçok Rus yazar ve sanatçının eserlerine sansür uygulanmıştı.

Şubatta Birleşik Krallık'taki Kraliyet Operası, yazın düzenlenmesi planlanan Bolşoy Balesi gösterilerini iptal etmiş, Cardiff Filarmoni Orkestrası da martta Rus besteci Pyotr İlyiç Çaykovski'nin eserlerini programından çıkarmıştı.

Yine martta İtalya'daki Milano-Bicocca Üniversitesi'nde Dostoyevski üzerine verilen bir ders iptal edilmiş, Netflix de Tolstoy'un ünlü eseri Anna Karenina'nın uyarlaması olan bir dizinin çekimlerini durdurmuştu.

Alyokhina, bu tür yasakların yararsız olduğunu belirterek, "Ukrayna'yı Çaykovski istila etmedi. Çaykovski'yi yasaklamanın hiçbir anlamı yok fakat Rus doğalgazını ve petrolünü yasaklamanın bir manası olur" dedi.

Batı'nın Kremlin'e karşı mevcut yaptırımlarını Rusya 2014'te Kırımı ilhak ettiğinde uygulasaydı Ukrayna savaşının engellenebileceğini savunan Alyokhina, "10 yıl boyunca Batı'ya dünyanın en büyük ülkesinde nükleer silahlara, orduya ve imparatorluk kurma hırsına sahip bir diktatör olmasının ne kadar büyük tehlike yarattığını söyledik. Fakat iş çıkarları daha önemliydi" ifadelerini kullandı.

Savaşı eleştirdiği için hapis cezası alan muhalif sanatçı, geçen ay kurye kılığında Moskova'dan kaçmasıyla da gündeme gelmişti.



Independent Türkçe, Guardian, El Pais

DAHA FAZLA HABER OKU